Arafat geblokkeerd in Ramallah

President Yasser Arafat van de Palestijnse autoriteit zit geblokkeerd op de Westelijke Jordaanoever. Zijn helikopters werden vernietigd, de startbaan van de Palestijnse luchthaven van Gaza is onbruikbaar gemaakt en de omgeving rond Arafat denkt dat Israël Arafat zal verhinderen zich vrij te bewegen. De woordvoerder van Sharon liet verstaan dat Israel overweegt met "iemand anders" vrede te sluiten.

BELGA

Arafat bevond zich dinsdag in zijn bureau in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever toen een aanpalend politiebureau door Israëlische raketten werd getroffen. De Palestijnse leider bleef ongedeerd. Maandag al waren zijn drie helikopters, de voornaamste transportmiddellen van Arafat, vernield in wat Israel bestempelde als "een boodschap" aan de Palestijnse leider.

Volgens Saëb Erakat, hoofdonderhandelaar van de Palestijnen is Arafat nu "zeer beperkt" in zijn mogelijkheden om zich te verplaatsen, of het nu naar Gaza of naar het buitenland is. "Voor Sharon wordt Arafat verondersteld niets te doen", zei Erakat sarcastisch.

Israëlische troepen bezetten de internationale luchthaven van Gaza en bulldozers zouden op de drie kilometer lange startbaan om de twee à driehonderd meter putten hebben gegraven waardoor deze onbruikbaar is. Arafat komt nog meer onder vuur te liggen. Raanan Gissin, de woordvoerder van de Israëlische premier Ariel Sharon, verklaarde dinsdag aan de Britse zender Sky News dat de Palestijnse president niet in staat leek zijn volk vrede te brengen maar "misschien kan iemand anders het". "We hebben niet te maken met een enkel persoon, maar met het Palestijnse volk, we denken dat men hen de kans moet geven op vrede. Als hij het niet klan, kan misschien iemand anders het", zo klonk het. "We voeren geen oorlog tegen Arafat, maar enkel tegen wat hij vertegenwoordigt, aldus de woordvoerder. "Op dit moment vertegenwoordigt hij een terroristische organisatie, hij is de totale belichaming van het terrorisme."

Ook aan de andere zijde weerklonk gespierde taal. De Islamitische Jihad zwoer dinsdag de Israëlische aanvallen op Palestijnse doelen met meer geweld te zullen vergelden. "Na de bombardementen hoeft de zionistische vijand slechts af te wachten. Ons antwoord komt, en zal zwaarder zijn dan hun aanvallen en hun misdaden", aldus een verklaring van de radicale groepering.