'Bin Laden dichter bij 'vuile atoombom' dan gedacht'

Terroristenleider Osama bin Laden staat veel verder in het maken van een "vuile atoombom" dan tot voor kort werd gedacht. Dat zou blijken uit ondervragingen van gevangengenomen leden van Al-Qaeda en uit de bewijzen die de afgelopen maand in installaties van het netwerk van Bin Laden zijn gevonden, zo meldt de "Washington Post dinsdag.

BELGA

Een vuile atoomboom veroorzaakt geen kernreactie. Het is meer een conventionele bom die radioactief materiaal bevat. De ontploffing van een dergelijke bom kan over een groot gebied radioactief materiaal verspreiden.

Volgens de Washington Post zou de ongerustheid daarover meegespeeld hebben in de beslissing van de Amerikaanse overheid om het land te waarschuwen voor nieuwe aanslagen. Maandag kondigden de Amerikaanse autoriteiten voor de derde keer sinds de aanslagen op 11 september groot alarm af.

Recente inlichtingenrapporten zeggen dat een medewerker van Bin laden het voorbije jaar een soort trommel in mekaar stak dat radioactief materiaal bevatte. Bin Laden zou daarbij aanwezig zijn geweest. De VS-regering vroeg de jongste maand een aantal nauwe bondgenoten om dringend na te gaan of de betrokken medewerker hun land is binnengekomen, eventueel met radioactief materiaal. Sommige landen hebben daarom de veiligheidsmaatregelen aan hun grenzen verstevigd. Sluitende bewijzen dat Bin Laden en zijn netwerk Al Qaeda een radioactieve bom hebben gebouwd is er niet, maar de directeur van het Amerikaanse bureau voor Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge herhaalde in een interview met CNN dat al langer bekend was dat Bin Laden alle mogelijke wapens probeerde in handen te krijgen.