EU-lidstaten moeten opnieuw snoeien in visvangsten

De Europese Commissie gaat opnieuw snoeien in de totale hoeveelheid vis die de vissersvloten van de lidstaten mogen vangen in 2002. Dat heeft eurocommissaris van Landbouw en Visserij, Franz Fischler, dinsdag aangekondigd. Ondanks eerdere maatregelen blijft de toestand van enkele van de belangrijkste Europese visbestanden immers zorgwekkend.

BELGA

"We zien nu de resultaten van jaren van overbevissing, het gevolg van de aanzienlijke overcapaciteit van de Europese vloot. De situatie is alarmerend. We staan met onze rug tegen de muur", zo verklaarde Fischler.

Een aantal bestaande reducties in de totaal toegestane vangsten ('total allowable catches', TAC) blijven voor 2002 behouden. Daarnaast moet voor het eerst de vangst van tong in de Noordzee met 25 procent verminderen. De vangsten van kabeljauw in het Kattegat en haring in de Ierse Zee moeten zelfs met meer dan 50 procent worden ingedijkt.

Het staat intussen vast dat alle EU-lidstaten met een visserijvloot getroffen zullen worden door de nieuwe vangstbeperkingen. Hoe de nieuwe quota's voor 2002 onder de lidstaten verdeeld zullen worden, wordt beslist tijdens één van de laatste ministerraden onder Belgisch voorzitterschap op 17 en 18 december.