Antwerps bedrijf ontwikkelt test Alzheimer

Je geeft mondeling antwoord op oefeningen die een vriendelijke stem uit de computer voorstelt. Meteen na afloop weet de dokter precies of er iets mis is met je geheugen en andere kenfuncties. Met deze wereldprimeur mikken de Antwerpse uitvinders op een enorm gat in de markt, want vooral de ziekte van Alzheimer is overal in opmars.

BR>

Het bedrijf

C&T Paradigm

werd eind 1998 opgericht door de Antwerpse onderzoekers Luc Tritsmans en Bert Clincke, die allebei hun sporen hebben verdiend in de medische research bij Janssen in Beerse. Vandaag pakken ze officieel uit met de eerste automatische testbatterij voor cognitieve functies op basis van spraaktechnologie.

"De bestaande testbatterijen hebben één groot nadeel", zegt dokter Tritsmans (46). "Ze kosten veel tijd en energie aan de arts of begeleider, want je moet de hele tijd bij de patiënt blijven en nadien de resultaten manueel verwerken. Gevolg is dat er minder tijd overblijft voor eigenlijke patiëntenzorg."

De lancering komt op een strategisch moment, nu de regering heeft beslist enkele medicamenten tegen Alzheimer terugbetaalbaar te maken, op voorwaarde dat de behandeling een aantoonbaar effect heeft. Dankzij de testbatterij kan de evolutie op de voet worden gevolgd. Ze is onder meer uitgetest in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen door neuroloog Patrick Cras.

"Mensen met Alzheimer of beginnende dementie gaan doorgaans te laat naar de dokter, twee jaar na de eerste symptomen", zegt professor Cras. "Door snelle opsporing en behandeling kan je het ziekteproces stabiliseren of vertragen, wat de kwaliteit van het leven verhoogt en ook een enorme besparing betekent."