Grote stakingsbereidheid in Genk

De algemene staking in de distributiesector is wat Limburg betreft vooral geconcentreerd in Genk. Daar zijn niet enkel de grote winkelketens zoals GB en Carrefour dicht, maar ook tal kleinhandelszaken zoals de Etam, de Eram, E-5 Mode, Hünkemöller Fotohall, Blokker, H&M, De Zeeman en de Wibra. Dat zegt vakbondsafgevaardigde Jos Vanhout van de christelijke bediendencentrale LBC-NVK.

BELGA

BR>

Een 170-tal vakbondsmilitanten van het gemeenschappelijk vakbondsfront LBC-NVK en BBTK verzamelden zaterdag vanaf 7.00 uur aan Shopping 1 in Genk omdat daar naast de grotere winkelketens ook tal van kleinhandelszaken zijn gevestigd. Er zijn stakingspiketten opgesteld en de klanten kregen pamfletten overhandigd over het hoe en het waarom van de stakingsactie. Volgens Vanhout is het opmerkelijk dat er enerzijds een grote stakingsbereidheid is onder de kleinhandelszaken, maar ook bij de Aldi-ketens en de Budgetslagers in Limburg. "Bijna alle Aldi-winkels en Budgetslagers hielden zaterdag de deuren gesloten. Vooral vanuit de Aldi-keten werden de vakbonden de afgelopen dagen als het ware overstelpt met spontane vragen om mee te staken", luidt het.

Vanhout waarschuwt er tot slot nog voor dat wat Limburg betreft deze staking slechts een waarschuwing is. "Indien de werkgevers volgende week niet tegemoet komen aan de looneisen en de eisen inzake het tijdskrediet, zullen ook alle Delhaizes en Colruyts in de provincie dicht gaan".

Ook BBTK-secretaris Ludo Kriekels hoopt dat de werkgevers aanvaardbare voorstellen op tafel zullen leggen. "Wij gaan immers niet akkoord met een loonsverhoging van 500 frank per maand en een eenmalige premie van 3.000 frank. Indien de CAO-onderhandelingen niet vlotten, gaan we over tot een algemene staking tussen Kerstmis en Nieuwjaar", luidt het.