Asielaanvragen in november op laagste peil sinds juni 1998

In november kwamen er 1.714 asielzoekers ons land binnen. Dat is het laagste cijfer in meer dan drie jaar, zo blijkt uit cijfers van binnenlandse zaken. Volgens het kabinet bewijzen de cijfers dat de maatregelen van de regering inzake het beheer van de asielproblematiek hun vruchten afwerpen.

BELGA

In oktober kwamen er 2.277 asielzoekers aan in België. De vorige jaren vroegen in de tweede helft van het jaar gemiddeld meer dan 4.000 asielzoekers per maand asiel aan in België.

Begin dit jaar werd de regeling van kracht waarbij de asielzoekers niet langer financiële steun kregen van de OCMW's gedurende de maanden dat de asielprocedure duurde. In de plaats kwam materiële steun in open centra, met als doel de mensensmokkelaars te ontmoedigen.

De nieuwe wetgeving zorgde voor een vermindering van het aantal asielaanvragen. Van februari tot en met april lag het aantal aanvragen beneden de 1.800, maar boven de 1.714. In de zomer steeg het aantal opnieuw tot een piek van 2.349 in augustus. Het cijfer van november is het laagste cijfer sinds juni 1998, toen er 1.510 asielzoekers aankwamen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer