Arbeiders Brepols Turnhout keuren sociaal akkoord af

Ongeveer 51 procent van de arbeiders van drukkerij Brepols Graphic Products (BPG) in Turnhout heeft het sociaal akkoord afgekeurd dat de bonden en de directie vrijdagmiddag bereikten. De directie wil de 91 voltijdse arbeidsplaatsen terugschroeven naar 60, aangevuld met 28 deeltijdse arbeidsplaatsen komen. De overige drie arbeiders zouden ontslagen worden.

BELGA

BR>

Brepols lijdt al enkele jaren verlies en kondigde een herstructurering aan. Oorzaak was de daling van bestellingen voor agenda's. De directie stelde aanvankelijk een systeem voor van 30 voltijdse en 58 halftijdse banen. De overige drie arbeiders zouden ontslagen worden. De arbeiders en de bonden konden zich niet vinden in dat voorstel. De directie kwam woensdagmiddag met een nieuw voorstel. In het nieuwe plan is sprake van 60 voltijdse en 28 deeltijdse arbeidsplaatsen. Drie werknemers worden ontslagen.

De 60 voltijdse krachten moeten zich wel inschrijven in een systeem van flexibele uren. In een kalme periode moeten ze slechts 32 uur per week werken, als het druk is 45 uur. De halftijdse krachten werken een half jaar en zijn daarna een half jaar thuis. Maandag wordt het voorstel nogmaals toegelicht door de directie.