Wall Street gaat onzeker het weekeinde in

De effectenbeurs in New York heeft vrijdag de week verdeeld afgesloten. Wall Street had de gehele handelsdag moeite met het bepalen van richting. Beleggers toonden zich onzeker en er werd maar weinig gehandeld, nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal forser is gekrompen dan eerder was aangenomen. Hierdoor komt een recessie dichterbij. De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde volgens voorlopige cijfers aan het einde van de handelsdag op 9851,56 punten. Dat is een stijging van 22 punten of 0,2 procent. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaqbeurs week nauwelijks af van de slotkoers van donderdag en daalde met 2,69 punten, ofwel 0,1 procent, naar 1930,56 punten.

BELGA

BR>

Aanvankelijk leken beleggers zich weinig aan te trekken van het bericht dat 's wereld grootste economie in het derde kwartaal is gekrompen met 1,1 procent. Zij keken liever vooruit. Doe-het-zelfketen Home Depot, die voorbeurs bekendmaakte dat wordt vastgehouden aan de winstdoelstellingen van dit jaar, werd dan ook beloond door beleggers voor zijn positivisme. Home Depot was de grootste stijger onder Dowfondsen met een winst van bijna 6 procent.

Maar naarmate de handelsdag vorderde, begonnen vooral technologiefondsen tekenen van een lome vrijdagmiddagdip te laten zien. Opvallende dalers in New York waren verder bedrijven in de energiehandel. Vrijwel allemaal werden zij meegesleurd in het debacle Enron, terwijl ze het ook al moeilijk hadden door zorgen over de lage olieprijs.

Energiegigant Enron staat op het randje van een faillissement en was aan het slot van de handelsdag nog maar 26 dollarcent waard, 28 procent minder dan donderdag. De ondergang van het bedrijf gaat bovendien ook slachtoffers maken onder de banken. Van de Dowfondsen verloren JP Morgan Chase en Citigroup beide bijna 1 procent.

De euro noteerde aan het eind van de handelsdag in New York 0,8960 dollar, wat lager is dan de slotkoers van 0,8970 eerder in Amsterdam.