Rabbani aanvaardt kleine overgangsregering

De afgezette president van Afghanistan Barhanuddin Rabbani zou nu toch bereid zijn een interim-regering te aanvaarden met mogelijk daarin de voormalige koning Mohammed Zaher Shah. Dat heeft hij zaterdag gezegd aan de Verenigde Naties. Rabbani zei dat hij zijn visie heeft overgemaakt aan de speciale VN-vertegenwoordiger Lakhdar Brahimi en hem had gevraagd deze voor te leggen aan de Conferentie voor Afghanistan in Bonn.

BR>

"Het liefst moet er een raad komen voor vier maanden. Ik heb voorgesteld dit bestuur samen te stellen uit specialisten en technocraten", zei hij in een interview. De raad zou samengesteld zijn "uit 12 tot 25 personen en waarvan de voormalige koning deel mag uitmaken", aldus nog Rabbani. Intussen zegt de leider van de delegatie van de Noordelijke Alliantie in Bonn, Younis Qanooni, dat de Verenigde Staten Afghanistan moeten verlaten "als er geen terroristen meer aanwezig zijn". Hij zei dat in een gesprek met het weekblad Focus dat maandag verschijnt.

"Als er geen terrorisme meer is in Afghanistan, moeten de VS hun strijd elders gaan voeren. We willen een veiligheidsinstantie oprichten waarin alle etnische groepen vertegenwoordigd zijn", antwoordde Qanooni op de vraag wat de VS moeten doen als ze het netwerk van Bin Laden vernietigd hebben en Bin Laden hebben opgepakt.

Qanooni herhaalde ook niet te willen weten van een internationale vredesmacht. "De manier waarop de Amerikanen met ons samenwerken, staat ons niet aan. Hun strijd tegen terrorisme is efficient maar geen enkele Amerikaanse soldaat vecht met ons mee aan het front". Bovendien heerst er nu volgens hem vrede in Afghanistan. "Sinds we Kaboel hebben ingenomen is er geen geweld meer. Buitenlandse troepen in Afghanistan lossen de problemen niet op, ze zullen er nieuwe creëren", voegde Qanooni er aan toe.