Vader Zorreguieta: "Willem-Alexander heeft begrip voor mij"

De Nederlandse kroonprins Willem-Alexander heeft begrip voor het verleden van zijn aanstaande schoonvader Zorreguieta. Dit schrijft de Nederlandse journalist en Zuid-Amerika-specialist Jan Thielen in een boek over Jorge Zorreguieta, de vader van Maxima, dat zaterdag verschijnt. "Alex begrijpt mij", zou Zorreguieta hebben gezegd tijdens gesprekken die de schrijver met hem voerde.

brousseeuw

BR>

Het boek 'Zorreguieta. Een biografische schets' is mede tot stand gekomen op basis van gesprekken die Thielen met de voormalige staatssecretaris van het Argentijnse dictatoriale Videla-regime voerde. Zorreguieta zou tijdens de sessies hebben verteld dat hij vaak met zijn aanstaande schoonzoon heeft gesproken over de Argentijnse geschiedenis en de rol die Zorreguieta daarin heeft gespeeld.

Zorreguieta roemt de kroonprins om zijn intelligentie en vlotte begrip. Volgens Zorreguieta is het verleden van Argentinië veel minder eenvoudig te verklaren dan de Nederlandse media tot nu toe hebben gedaan. Volgens Thielen heeft Zorreguieta zich laten ontvallen wel degelijk op de hoogte te zijn geweest van de schendingen van de mensenrechten in zijn land. Hij zou er echter niets over gezegd hebben, omdat hij zichzelf dan 'medeplichtig' zou verklaren.

Zorreguieta doet in het boek 'Zorreguieta. Een biografische schets' ook uit de doeken dat hij, toen hij staatssecretaris van Landbouw was, omgeven werd door lijfwachten. Toch kocht hij voor de zekerheid nog een Colt.38 die hij altijd onder zijn colbert droeg. Hij deed regelmatig schietoefeningen, zodat hij zichzelf in tijden van nood kon verdedigen.

Hij uit verder kritiek op "die zogenaamde professor Baud". Baud onderzocht in opdracht van premier Kok het verleden van Zorreguieta. Volgens Zorreguieta was Baud "bevooroordeeld door zijn linkse ideeën". Ook koningin Beatrix krijgt een veeg uit de pan. Zorreguieta en echtgenote brachten vorig jaar november een bezoek aan de Beatrix en Claus. Het bezoek lekte uit. Volgens Zorreguieta heeft het Koninklijk Huis hier de hand in gehad.