Staking algemeen in Wallonië en Brussel

De stakingsactie bij de groot-distributie is in Wallonië en Brussel algemeen. Zo goed als alle grootwarenhuizen hielden hun deuren gesloten. In enkele gevallen poogden directies de winkel te openen maar stakingsposten verhinderden dit veelal. De staking wordt in het Franstalige landsgedeelte beter opgevolgd dan in Vlaanderen.

BELGA

BR>

"Het is een waar succes", benadrukte Christian Roland voorzitter van de socialistische bediendenvakbond BBTK. "In Waalse voedingswinkels wordt de staking voor 100 procent opgevolgd. Door de aangekondigde staking kwamen er maar weinig klanten opdagen". Volgens de vakbonden waren in Vlaanderen driekwart van de winkels gesloten.

"Er zijn 26 GB-warenhuizen open op een totaal van 73, en 16 van de 56 Carrefour hypermarkten konden hun deuren openen, zei Geneviève Bruynseels, woordvoerster van Carrefour Belgium. "Al onze franchisewinkels zijn open. De staking wordt het beste opgevolgd in Wallonië en Brussel door de inzet van stakersposten. In de winkels waar het personeel aan de slag kan, kwam 80 procent van het personeel opdagen. Veel van onze medewerkers wilden werken maar raakten niet voorbij de stakerspiketten".

Volgens de Colruyt-directie moesten maar 33 van de 160 vestigingen hun deuren sluiten. "In Wallonië tellen we 22 gesloten winkels, in Brussel (Jette en Anderlecht) en Vlaanderen bleven 11 winkels dicht. Als ons personeel ter plaatse kan openen, zal het dit ook doen", klonk het bij Colruyt.

Bij Delhaize openden maar 40 op de 117 winkels, allemaal in Vlaanderen. 65 procent van de Brico-winkels waren eveneens toegankelijk, aldus de GIB-woordvoerder: in Brussel en Wallonie staakt 100 procent van het personeel. Buiten de 56 franchise-winkels waren nog eens 10 winkels, allen in Vlaanderen, toegankelijk. Met andere woorden van de 97 Brico's in Belgie waren er zaterdag 66 open."

Voor zondag is geen staking aangekondigd. Wie zijn inkopen voor Sint-Niklaas wil doen, kan dan terug terecht in de verschillende hypermarkten, al sloten de vakbonden niet uit dat er lokaal spontaan het werk kan neergelegd worden.