Regio Gent: 30 warenhuizen gesloten

In de Gentse regio blijven zaterdag minstens 30 warenhuizen en filialen van winkelketens dicht, zegt Dirk Schaillée (LBC). Niet enkel de warenhuizen uit de voedingssector zijn getroffen, maar ook ketens als Hema of Blokker. Hier kwamen echter wel veel klanten opdagen. "Blijkbaar associeert de klant deze niet met de distributiesector", aldus Schaillée.

BELGA

BR>

In het centrum van de stad sloten Ici Paris XL, Hema, Inno en Blokker de deuren. De Fnac-winkel in de Veldstraat bleef open maar is sterk onderbemand. Op de afdelingsverantwoordelijken, twee vaste en enkele losse medewerkers na staakt alle personeel. Op de kleine ring beantwoordden Delhaize "Watersportbaan", Carrefour "Groene Vallei", Lidl en Colruyt aan de stakingsoproep.

Iets verder in de regio, in Sint-Denijs-Westrem, Wondelgem en Oostakker, bleven afdelingen van Aldi, Delhaize, Carrefour, Lidl en Brico gesloten. Vijftien van de zeventien Aldi-winkels in de Gentse agglomeratie zijn dicht.

De actie viseert dus verschillende filialen in de Gentse regio en voorziet pikets aan Delhaize (Wondelgem, Watersportbaan), Carrefour (Groene Vallei, Sint-Denijs- Westrem) en winkels in het centrum (Hema, Blokker en Inno). Aan klanten en passanten worden pamfletten uitgedeeld, waarin de arbeidsdruk en de lage lonen worden aangeklaagd. "De meeste zijn echter goed op de hoogte van de stakingsreden", voegt Schaillée eraan toe. Slechts een minderheid kan volgens hem geen of weinig begrip opbrengen voor de eisen van de werknemers.