Nieuwe identiteitskaart even klein als bankkaart

De beloofde elektronische identiteitskaart voor de Belgische burger is

onderweg

. In de komende maanden zullen 330.000 inwoners van elf 'proefgemeenten' ze uittesten. De nieuwe kaart zal maar net zo groot zijn als een bankkaart maar véél meer gegevens bevatten. Vanaf 2003 zullen alle Belgen zo'n moderne kaart - met magneetstrip en chip - op zak moeten hebben.

BR>

De eerste maanden van 2002 wordt de nieuwe kaart verstrekt in elf testgemeenten, één per provincie plus Brussel. Voor Vlaanderen zijn dat Leuven, Borsbeek, Jabbeke, Geraardsbergen en Tongeren. Minister Duquesne maakt zich sterk dat de prijs voor de nieuwe identiteitskaart "redelijk" zal zijn.

De identiteitskaart zal eruitzien als een gewone bankkaart: 8,5 cm lang, 5,4 cm breed en één millimeter dik. De achtergrond van de kaart is groen. Er zal een kleurenfoto op staan, maar het adres wordt niet meer vermeld. De naam van de gemeente wel. Met behulp van een pincode zullen de burgers ook aan zogeheten

e-government

kunnen doen: via internet overheidsdocumenten opvragen - zoals een bewijs van goed gedrag en zeden - of een belastingformulier overmaken.

Midden vorig jaar was beslist dat mensen ouder dan 75 jaar, en in België zijn er dat bijna 740.000, hun identiteitskaart niet meer moesten laten vervangen. Door de invoering van de nieuwe kaart is dat herroepen. Volgens woordvoerder Panneels van het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen die bejaarden dat nog wél eens moeten doen, eenmalig, zodra in hun gemeente de nieuwe identiteitskaarten worden verstrekt.