Vandaag chaos in de warenhuizen

Vandaag boodschappen doen in een warenhuis wordt geen makkelijke klus. De vakbonden willen de supermarkten en de grote winkelbedrijven lamleggen. Ze proberen daarmee druk uit te oefenen om alsnog een nieuwe CAO voor de sector af te dwingen. Het conflict met de werkgevers draait vooral rond de lonen.

BR>

Vrijdagmorgen liepen de onderhandelingen van de laatste kans tussen vertegenwoordigers van de grootwinkelbedrijven en de vakbonden op niets uit. De staking van vandaag was meteen onafwendbaar. Het is helemaal niet zeker dat alle winkelvestigingen van de grote ondernemingen vandaag dicht zijn. De vakbondspiketten kunnen niet overal tegelijk zijn. Om alle vestigingen van Carrefour, Delhaize, Colruyt, Brico en andere op hetzelfde moment lam te leggen, hebben de bonden gewoon te weinig mensen. Bovendien zullen niet alle werknemers spontaan het werk neerleggen. Waarschijnlijk zijn er flink wat werkwilligen.

Toch namen veel mensen het zekere voor het onzekere en gingen vrijdag al winkelen. Het was in de warenhuizen abnormaal druk gisteren. De staking is overigens niet alleen gericht tegen de traditionele supermarkten. Ook winkels als Blokker, Euro Shoe, Etam, Hennes & Mauritz en Kruidvat worden geviseerd.

De vakbonden kunnen zich niet vinden in een voorstel van de bedrijven om de lonen van de 80.000 werknemers uit de sector met 500 frank (12,39 euro) per maand te verhogen. Ze eisen ook maatregelen tegen de verhoogde werkdruk. De bedrijven wijzen er van hun kant op dat de 35-urenweek in de sector al een werkelijkheid is en dat er verleden jaar liefst 5.000 bijkomende werknemers in dienst genomen werden. "De bonden houden ook geen rekening met de vele premies voor avond- en zaterdagwerk", menen de werkgevers.