Gainsbourg, een vat vol schandalen: een overzicht

Gainsbourg vond er zijn hele leven plezier in om af en toe wat schandaal te schoppen. Een overzichtje :

BELGA

-1969 : in dit 'année érotique' zorgt hij voor commotie met de slow der slows 'Je t'aime moi… non plus'. Van het duet-nummer, eerst met Brigitte Bardot, nadien met zijn vrouw Jane Birkin, zijn inmiddels 6,5 miljoen exemplaren verkocht.

-1979: Gainsbourg neemt een reggae-versie op van het Franse volkslied 'La Marseilleise'. Een deel van het chauvinistische Franse publiek reageert met afgrijzen.

-In 1981 steekt Gainsbourg op tv een biljet van 500 Franse Franc voor drievierde in de fik. 'Voilà, dit is wat er overblijft als de belastingen zijn langsgekomen," is zijn commentaar.

-1987: nog in een tv-show fluistert hij de onzalige woorden 'I wanna fuck you' in de oren van zangeres Whitney Houston. Het gezicht van Houston spreekt boekdelen.

-1988: samen met zijn dochter Charlotte zet hij het incestueuze nummer 'Lemon Incest' op plaat. De ironie ten top, Gainsbourg was een bijzonder grote kindervriend.

-1989 : tijdens live-shows verschijnt een dubbelganger op scène die plots in elkaar stuikt, refererend naar de slechte gezondheid van Gainsbourg. Als het publiek van de schrik is bekomen, verschijnt de échte Serge op scène.

-1990 : hij laat zijn vriendin Bambou naakt dansen tijdens een tv-optreden.