Kroaten en Schotten: "Belgen zijn favoriet"

BRUSSEL -

10-1. De grootste Belgische zege ooit vormde donderdag hét gespreksonderwerp van de dag. Niet alleen binnen de landsgrenzen. In Schotland en Kroatië, de twee belangrijkste tegenstrevers van de Rode Duivels op weg naar het WK 2002, grijpt men de monsterscore aan om de druk naar België te verschuiven. "De Belgen bewezen de sterkste ploeg van de groep te zijn", verkondigde de Schotse bondscoach Craig Brown. "Zij zijn favoriet".

Yves Taildeman/Marnik Geukens

De 10-1 heeft er alvast voor gezorgd dat de Schotten hun messen slijpen voor de kraker van 24 maart. Meer dan waarschijnlijk maakt Gary McAllister (Liverpool) zijn comeback. Na het thuisverlies - het enige onder bondscoach Brown - voor het WK tegen Tsjechië, werd McAllister uitgefloten en stopte hij als international. Brown liet al verstaan dat hij Craig Burley (Derby County) op Bart Goor zou plakken. "België is momenteel de beste ploeg van de poule", aldus Brown. "Het leverde een ongemeen sterke prestatie af. Nog nooit zag ik 10 goals in een interland. Heel België zal naar Schotland willen afzakken. Maar twee matchen lijken nooit op elkaar. We zullen ons vel duur verkopen".

Mornar

In Kroatië reageerde men vol ongeloof op de uitslag van België-San Marino. Ivica Mornar, samen met Prosinecki op de terugweg na de 1-0 zege tegen Oostenrijk, belde voor alle zekerheid Standard-ploegmaat Vedran Runje op om de

geruchten

te bevestigen. "Het was fenomenaal", deed Runje er nog een schepje bovenop. Bondscoach Mirko Jozic sloot zich aan bij zijn Schotse collega en noemde België favoriet. "Maar de weg is nog lang", aldus Jozic, "te ver vooruitblikken heeft weinig zin. Ik kan niet anders dan tevreden zijn met de prestatie van mijn eigen team woensdag. Vooral voor de rust voetbalden we goed tegen de Oostenrijkers, we zijn klaar voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Letland."