Runje klaar voor laatste rechte lijn richting Europa

SART-TILMAN -

Het laagje sneeuw dat Sart-Tilman de voorbije dagen bedekte, is gesmolten. Preud'homme en zijn jongens zakken tot de enkels in het drassige trainingsveld. Net als de vele fans naast het oefenterrein. "Tja, 't is vakantie, hé," lacht Vedran Runje. "Dan ziet het hier zwart van de handtekeningenjagers." Een jong gezinnetje komt zelfs helemaal uit West-Vlaanderen.

Ha hie der bie ston?

, maant de mama haar zoontje aan om plaats te nemen naast Runje, terwijl ze het fototoestel klaarhoudt om af te drukken. De Kroaat begrijpt er eerst niets van, maar poseert vervolgens gewillig met de wittekop in keepersoutfit. Ook mama wil wel een handtekening... vooraan op haar t-shirt.

Kristof Liberloo

Vedran Runje is nog altijd immens populair in Luik. Zoveel is duidelijk. En zelfs zonder zijn lange manen. "Ja, nu heb ik een

proper kopke

, hé", schatert de doelman. "Waarom ik mijn haar heb laten knippen? Ach, ik was het beu. Het maakte deel uit van mijn imago, maar ik ben ondertussen ouder en wijzer geworden.

(lachje)

"

Zoals iedereen bij Standard. Want dat is volgens Runje het grote verschil met de voorbije seizoenen: in de huidige groep steekt meer ervaring. "En we zijn ook beter op mekaar ingespeeld. Jongens als Aarst, Dragutinovic, Brocken, Selymes... moesten in Luik een nieuwe start nemen. Dat ging natuurlijk niet vanzelf. De spelersgroep werd ook te vaak door elkaar geschud. Hopelijk kunnen we volgend seizoen wel met deze kern verder werken. Kijk maar naar het niveau dat Anderlecht nu haalt. Hoe lang spelen zij al met dezelfde ploeg?"

Duiventil

Standard had de jongste jaren inderdaad meer weg van een duiventil dan van een professionele voetbalclub. Maar sinds de komst van Michel Preud'homme lijkt de rust te zijn weergekeerd in alle rangen. "Misschien heeft Preud'homme wel invloed op het bestuur, bewaart hij de rust, maar dat zijn mijn zaken niet. Ik ben een echte prof en concentreer me alleen op ons spel. Wat boven mijn hoofd gebeurt, is mijn zaak niet. Natuurlijk heeft Preud'homme ook een grote impact op de spelersgroep. Ook op mij trouwens. Het voelt een beetje vreemd aan om een ex-keeper als trainer te hebben. Voor de wedstrijd komt hij meestal even bij me langs om me enkele tips te geven. Katalinic deed dat bij Hajduk Split ook al. Onder Preud'homme gaan we ook van onze eigen kracht uit. Vroeger speelden we met 10 verdedigers, nu durven we met 3 spitsen aan de aftrap komen. De opdracht is steeds simpel: één keer meer scoren dan de tegenstander."

Ook tegen STVV zaterdagavond. "We moeten die match gewoon winnen om Europees voetbal te halen. Vorig jaar bezweken we opnieuw naar het einde van de competitie toe. Nu mag het niet meer misgaan. Het gevaar bestaat echter dat we STVV gaan onderschatten. Sint-Truiden is geen tegenstander zoals Anderlecht of Brugge. Tegen toppers moet niemand gemotiveerd worden."

Kroatië

En in eigen stadion hebben de

Rouches

het behoorlijk moeilijk. "De meeste ploegen kamperen voor hun goal en dan geraken we er niet door. Zeker niet nu het terrein op Sclessin veel weg heeft van een omgeploegde akker. Er staat nauwelijks een grassprietje op. Je bent bijna verplicht om met de lange bal te werken en dat is ons spel niet. Maar ik wil geen excuses zoeken voor zaterdag. Als we een Europees ticket willen bemachtigen, moet we winnen tegen Sint-Truiden."

En dan kan Runje zich met Standard eindelijk tonen buiten België, want de huidige Kroatische bondscoach heeft het blijkbaar niet begrepen op de Luikse keeper. "Ik ben niet goed genoeg, hé!

(lacht)

Ach, ik lig er echt niet meer wakker van. Woensdag won Kroatië tegen Oostenrijk. Mornar en Prosinecki werden opgeroepen, ik niet. Maar ik kan iedereen nog recht in de ogen kijken, heb niemand nodig gehad om me door te zetten. En dat zal altijd zo blijven. Ik doe het op mijn eentje en daar ben ik fier op."