Vier jaar gevorderd tegen vrouw die vriend het hoofd insloeg

De openbare aanklager in Tongeren heeft woensdag vier jaar effectieve celstraf gevorderd tegen de 55-jarige Y.K. uit Minsk (Wit-Rusland) die op 29 januari van vorig jaar in Dilsen-Stokkem haar Nederlandse vriend G.C. (59) doodde door hem met een hamer het hoofd in te slaan.

BELGA

De Raadkamer oordeelde destijds dat de feiten verschoonbaar waren omdat ze uitgelokt waren door zware psychische en fysieke gewelddaden en dat ze niet voor een Hof van Assisen, maar voor de correctionele rechtbank diende te verantwoorden. Op een gecorrectionaliseerde moord staat een celstraf gaande van één tot 5 jaar. De openbare aanklager meende woensdag dat een straf van vier jaar gerechtvaardigd was omdat de Russische nog over een blanco strafregister beschikt en veel spijt heeft betuigd over de feiten.

De vrouw verklaarde woensdag ter zitting dat haar Nederlandse vriend haar regelmatig sloeg en haar uitbuitte door met haar geld, naar schatting twee miljoen frank, zijn leningen af te betalen en dure wagens te kopen. Bovendien hield hij haar verblijfsvergunning achter en zou de man ermee gedreigd hebben de vrouw te verstoten voor een Zuid-Afrikaans meisje. De Nederlander zou ook haar dochter seksueel benaderd hebben.

Volgens de beklaagde nam ze op de avond van de feiten een hamer om zich te beschermen omdat haar vriend haar kort daarvoor nog geslagen had. Buiten de woning zou ze enkele malen op haar vriend geroepen hebben, maar die negeerde haar en dat zou haar uitzinnig van woede gemaakt hebben. Nadat ze hem met de hamer op het achterhoofd sloeg, ging ze gedurende twee uren wandelden met de hond en was er zich naar eigen zeggen niet van bewust dat haar vriend toen al dood was. Onderweg "raakte ze de hamer kwijt". Het moordwapen werd overigens nooit teruggevonden.

Twee dagen na de feiten sleepte de beklaagde met behulp van haar dochter het lijk naar de caravan die ze vervolgens in brand stak. In haar eerste verklaringen wendde de vrouw voor dat ze niet geweten had dat haar vriend in de caravan lag "te slapen". Onderzoek wees echter uit dat de man aan een schedelfractuur stierf en al dood was toen het vuur aangestoken werd. De Russische zat naar aanleiding van deze feiten 9 maanden in voorhechtenis. Ook de dochter verbleef enige tijd in de gevangenis op verdenking van moord, maar werd korte tijd later weer vrijgelaten.

De advocaat van de Russische pleitte woensdag in hoofdorde de vrijspraak omdat de vrouw zou gehandeld hebben onder een "onweerstaanbare dwang" en vroeg de rechter in ondergeschikte orde om zijn cliënte enkel schuldig te verklaren aan doodslag, zonder de verzwarende omstandigheid dat de feiten met voorbedachte raden werden gepleegd zijn. De rechter velt op 5 december aanstaande een vonnis.