Johan Van Hecke wil grote Vlaamse volkspartij met NCD als kern

Print
Europarlementslid en gewezen CVP-voorzitter Johan Van Hecke wil deze week nog een nieuwe christen-democratische beweging op de sporen zetten met mensen van binnen én buiten de CD&V. Vervolgens wil hij met de VLD en mensen uit de Toekomstgroep rond Bert Anciaux praten over het uitbouwen van een grote volkspartij. Dat heeft Van Hecke zondag verklaard tijdens het VRT-programma De Zevende Dag.
BR>
Als ze op zichzelf blijft bestaan, zal de christen-democratie verschrompelen, luidt de analyse van Van Hecke, die verwijst naar de PSC in Wallonië, het Duitse CDU en de Nederlandse CDA. De CVP zelf viel van bijna 50 procent terug tot 22 procent van de stemmen. Daarom wil de gewezen CVP-voorzitter een nieuwe christen-democratische beweging opstarten die de kern vormt van een grote Vlaamse volkspartij. Zijn voorbeeld is de Europese Volkspartij, waarvan Wilfried Martens de grootste Europese fractie maakte, "met de christen-democratie als inspiratiebron".

Met de CD&V zelf lopen de meningen uiteen. Hij gaf kamerlid Marc Eyskens gelijk, die dit weekend telde dat al de heisa rond het telefoontje tussen VLD-voorzitter Karel De Gucht en hemzelf onbelangrijk is. Essentiëler is dat er inderdaad sprake is van een verschillende visie op de christen-democratie.

De komende dagen al wil Van Hecke werk maken van een nieuwe beweging die moet luisteren naar de naam NCD: nieuwe christen-democratie. "Ik nodig daarbij alle christen-democraten uit die echt willen kiezen voor vernieuwing en dezelfde analyse maken", verklaarde hij zondag. Van Hecke denkt dat niet enkel mensen van binnen de CD&V, maar ook de "velen die de voorbije jaren zijn weggegaan" hem zullen volgen.