IOC-commissie onder de indruk van Peking

PEKING -

De commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) die gedurende vier dagen Peking heeft bezocht, is onder de indruk van de mogelijkheden die Peking heeft om de Olympische Spelen in 2008 te organiseren. Dat liet de Nederlandse commissievoorzitter Hein Verbruggen zaterdag weten aan het slot van het bezoek.

BELGA/ANP

BR>

Het IOC-lid, voorzitter van de internationale wielerfederatie, vond volgens het Japanse persbureau Kyodo dat de Chinese stad haar kandidatuur professioneel had benaderd. Verbruggen bezocht samen met zestien andere commissieleden de potentiële olympische accommodaties. Taak van de commissie was om in te schatten of Peking in staat is een mega-evenement als de Spelen te organiseren.

Steun van zowel regering als bevolking is er in elk geval voldoende, zo zag Verbruggen. Collega-commissielid Gilbert Felli vond dat de stad fel was veranderd, in goede zin. Felli maakte ook deel uit van de commissie die in 1993 al een soortgelijke inspectie verrichtte, toen met het oog op de Spelen van 2000. Sydney won die verkiezing uiteindelijk nipt, met twee stemmen meer. Felli zag deze week duidelijk verschillen met acht jaar geleden. "Er zijn nu veel meer auto's in de stad, maar bovenal zijn de sportaccommodaties zeer verbeterd."

Overigens waakten de commissieleden ervoor zich uit te laten over politieke zaken. Over de schending van de mensenrechten in China hadden ze geen oordeel. "Wij zijn hier om sporttechnische redenen, niet om politieke", zei Verbruggen.

Desondanks gaf de commissie het organisatiecomité wel het advies de locatie voor het beachvolleybaltoernooi te wijzigen. De organisatie wilde deze sportwedstrijden laten plaatshebben op het Plein van de Hemelse Vrede. Die plek is zeer omstreden, omdat op dat plein in 1989 een studentenopstand uiterst bloedig werd neergeslagen. Verbruggen stelde echter dat zijn advies geen politieke achtergrond heeft. "Dit soort adviezen wordt puur op basis van logistieke redenen gegeven."

Peking heeft concurrentie van vier andere steden, waar de commissie ook nog op bezoek zal gaan. In volgorde zijn dat Osaka, Toronto, Parijs en Istanbul.