Golf spelen in Mauritius of sneeuwscooteren in Lapland met JetAir

In 1971 verscheen de eerste JetAir-brochure. Die bevatte twee bestemmingen - Benidorm en Mallorca - en was twaalf bladzijden dik. Dertig jaar later stelt de Oostendse touroperator twintig brochures met bijna tweeduizend vakantieformules voor. Het huidige aanbod tekent duidelijk de evolutie die de Belgische reismarkt in drie decennia onderging. Met formules die gaan van een weekendje in de Belgische Ardennen over een golfarrangement in Mauritius tot een rendiertocht in Scandinavië.

BR>

1. Vliegen

Net als bij de collega-touroperators heeft ook bij JetAir de Turkse Riviera een succesvol zomerseizoen achter de rug. "Daarom is er ook een ruim winteraanbod voorhanden voor dat land. De gunstige prijs-kwaliteitsverhouding verklaart veel", weet managing director Bart Brackx. De weersomstandigheden die er iets minder gunstig zijn dan in de klassieke Spaanse overwinteringsoorden zijn dus niet doorslaggevend. Nieuw vanaf dit seizoen zijn winterzonvakanties in Rhodos en, voor wie het verderop wil zoeken, Jamaica.

2. Luxe

De markt voor de meer veeleisende vakantiegangers breidt zich uit. "We merken een tendens naar meer luxe met aandacht voor factoren als gastronomie, exclusieve sporten en wellness-arrangementen, gepersonaliseerde formules en exotische bestemmingen", stipt Brackx verder aan.

"Reizen op maat met de mogelijkeid om een land te ontdekken volgens persoonlijke interesses en op eigen ritme, zitten inderdaad in de lift", beaamt collega Kris Geussens. "Met uitgekiende

fly and drive

-formules is het bijvoorbeeld mogelijk om de Verenigde Staten en Canada op eigen houtje te verkennen. Dat geldt vanaf deze winter ook voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Maar de begeleide rondreizen naar verre bestemmingen blijven het ook goed doen. Nieuw zijn onder meer Birma, Iran en Australië."

3. Sneeuw

Naast de traditionele sneeuw- en wintersportbestemmingen in de Alpen en Pyreneeën pakt JetAir uit met Zweeds en Fins Lapand. Voor wie eens wat anders wil dan skiën: een sneeuwscootersafari, ijsvissen, een rendiertocht, meevaren met een ijsbreker op de Poolzee of een bezoek aan de kerstman. Het accommodatie-gamma is breed en gaat van een verblijf in een gewoon hotel tot een overnachting in een ijshotel of een iglo. Daarnaast zijn er ook heel wat mogelijkheden in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië. De formules met clubhotels en chalets richten zich voor een groot gedeelte tot families met kinderen.

4. Dichtbij

Ook het aantal boekingen voor snippervakanties zit in de lift. Nieuwe bestemmingen zijn Helsinki, Stockholm, Kopenhagen en Valencia. De Britse eilanden krijgen er met het

twin

-pakket Edinburg-Glasgow een blikvanger bij en de aparte Disneyland Parijs-brochure bevat aanbiedingen voor wie met kinderen reist.