Kippen zijn goede composteerders

Kippen houden is leuk en nuttig. Je jonge kinderen of kleinkinderen vinden het zalig de dieren te voederen en de eitjes te rapen. Zowat al je organisch afval kan je probleemloos kwijt in het kippenhok zodat er geen energie verloren gaat aan verwerking of vervoer. En last but not least is een kakelvers eitje bij het ontbijt niet te versmaden. René Meulemans, voorzitter van VELT Brasschaat, vertelt over kippen houden en wat daar allemaal bij komt kijken.

BR> "Kleine kinderen vinden het heerlijk om mee voor de kippen te zorgen. Zo leren ze op een prettige manier van dichtbij dieren kennen. Dat er af en toe eens een eitje breekt, moet je erbijnemen. Wie kippen houdt, bespaart heel wat energie. Etensresten kunnen meteen in het kippenhok, de wachthoop kan in het kippenhok worden geïntegreerd. En het groente- en fruitafval moet niet mee met de vuilkar die overigens toch al zo'n tachtig tot negentig percent water vervoert, een regelrechte energieverspilling."

Een kippenhok in elkaar knutselen, is niet zo moeilijk en het onderkomen hoeft niet echt groot te zijn. Als de kippen voldoende bezigheid hebben met scharrelen tussen onkruid en etensresten kunnen ze met z'n vijven makkelijk een buitenhok van twee en een halve op vijf meter delen. De afsluiting is best zo'n anderhalve meter hoog. In een zandbak kunnen de kippen zich lekker vlooien. Ze houden van zon en schaduw, een struik als schuilplaats in het buitenhok is zeker geen overbodige luxe. Een laag gehakseld hout zorgt ervoor dat de grond goed doorlaatbaar blijft want kippen houden niet van nattigheid.

Mest

"Het binnenhok moet uit drie delen bestaan, slaap-, eet- en leggedeelte moeten van elkaar gescheiden zijn. Als kippen 's nachts boven het legnest zouden slapen, worden de eieren uiteraard vies. De dieren slapen van nature graag hoog. De mestbak onder de slaapstok is steeds voorzien van houtsnippers en basaltmeel, een vulkanisch gesteente dat vruchtbaar is én meteen ontsmet. Onze kippen hebben nog nooit luizen gehad. Gehakseld hout dat wegzakt en verteert, heeft een hoog koolstofgehalte; mest levert stikstof zodat je na een tijdje prima compost krijgt die zo in de moes- of siertuin kan. De drinkbak moet iets van de grond staan zodat je niet telkens hoeft te kuisen. Je kan makkelijk zelf een

automatisch

waterbaksysteem knustelen. Als het vriest moet je wel elke dag vers water geven."

Eieren

Echte legkippen leggen elke dag een ei en blijven de hele winter aan de gang. Je kan de eieren best om de andere dag rapen. Wie bevruchte eieren wil, zorgt uiteraard voor een haan. Eén haan per vijf tot zes kippen is ideaal. Bevruchte eieren blijven langer goed, in de ijskast zelfs tot een maand. Een kip die gaat broeden zet je best apart.

Kippen hebben soms last van kalkvorming aan de poten veroorzaakt door mijt. Zodra je de mijt opmerkt, moet je de poten insmeren met keukenolie. Je kan dit ook preventief doen.

Info: 03-281.74.75