Amerikaanse wetenschappers willen therapeutisch klonen

Een groep Amerikaanse deskundigen vindt dat de mogelijkheden voor stamcellenonderzoek dienen verruimd. De groep, gesteund door de Amerikaanse Academie van Wetenschappen, maakt zich sterk voor wat zij "therapeutisch klonen" noemt.

BELGA

De Amerikaanse president George Bush zegde vorige maand financiële steun toe aan embryonaal stamcellenonderzoek. Een zeer beperkt aantal onderzoeken kon de toets van de Amerikaanse kritiek doorstaan.

Bij therapeutisch klonen nemen wetenschappers cellen van een patiënt en injecteren die in een bevruchte eicel waarvan de kern is verwijderd. Als die in een baarmoeder wordt ingebracht zou het embryo zich ontwikkelen en de vrouw een kloon produceren.

Maar in plaats van de eicel in te brengen willen de wetenschappers de stamcellen isoleren en laten groeien. Zo moet er weefsel ontstaan met dezelfde genetische eigenschappen.

Bush heeft zich altijd uitgesproken tegen klonen en het Huis van Afgevaardigden stemde in juli eveneens tegen elke vorm van klonen. Bush heeft aangekondigd dat een raad strikt toezicht moet houden op dit onderzoek.

Stamcellen zijn levende cellen die in het beginstadium de mogelijkheid hebben zich zelf te vormen tot een willekeurig celtype in het lichaam. Met andere woorden: zij zouden spier kunnen worden of bot en zouden beschadigde organen of weefsels kunnen herstellen.

Veel wetenschappers menen dat stamcellen tge gebruiken zijn bij de behandeling van hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson. Ook diabetes, beroertes en beschadigingen aan het ruggenmerg zouden beter te behandelen zijn.

Aangeboden door onze partners