Maradona blijft eeuwige nr. 10 voor Argentinië

Print
BUENOS AIRES - Het Uitvoerend Comité van de Argentijnse Voetbalfederatie (AFA) heeft dinsdag besloten om nooit meer het shirt met rugnummer 10 te gebruiken in wedstrijden van het nationale elftal. Op die manier wil men Diego Maradona eren. Hij blijft "het eeuwige nummer 10" voor de Argentijnen.
BR>
Het voorstel van de voorzitter en vice-voorzitter van de federatie werd unaniem goedgekeurd. Het nummer 10 zal uit alle officiële interlands, inclusief die van de jeugdcategoriën, geweerd worden. een eerste maal zal dat gebeuren op 14 november, voor de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Uruguay.

Vier dagen eerder zal de 40-jarige Maradona een laatste keer het rugnummer, waarmee hij in de hele wereld roem vergaarde, dragen in een wedstrijd ter zijner ere, waarin de Argentijnen het opnemen tegen een elftal samengesteld uit wereldsterren. Op dit moment is Ariel Ortega de Argentijn die het vaakst met het nummer tien mag spelen.

De AFA moet voor het plan nog wel toestemming krijgen van de Internationale Voetbalfederatie FIFA, normaliter is er voor het wereldkampioenschap immers een nummering van 1 tot 22 verplicht.

Maradona, die in 1997 een punt achter zijn carrière zette, wordt niet alleen door de AFA als grootste speler aller tijden beschouwd, ook bij een populariteitspoll van de FIFA kwam hij als eerste uit de bus. Gedurende 17 jaar, van 1977 tot 1994, speelde hij in de witte en hemelsblauwe Argentijnse kleuren. In 91 interlands scoorde hij 34 maal. Zijn hoogtepunt beleefde hij op de wereldkampioenschappen van 1986 in Mexico, toen hij zijn land naar de titel leidde.

De laatste jaren ging het echter steil bergaf met de voetbalgod. De Argentijn bleek al op het einde van zijn carrière een cocaine-adept te zijn geworden. Momenteel probeert hij in Cuba van zijn verslaving af te komen en droomt hij ervan om Carlos Bianchi, die zijn vertrek voor 31 december aankondigde, op te volgen als trainer van de Boca Juniors.