Vuelta: Simeoni wint 18de rit

CUENCA -

De Italiaan Filippo Simeoni was donderdag de beste in de 18de etappe van de Vuelta, over 155 km van Albacete naar Cuenca. Hij reed weg uit een groepje van 6 in de laatste 20 km en finishte met 28 seconden voorsprong op onze landgenoot Geert Verheyen, die heel vlot de spurt van het achtervolgend vijftal won. Een minuut later toonde de Duitser Sven Teutenberg zich de snelste van het peloton. Oscar Sevilla (Kelme) blijft leider.

Belga

BR>

Eindelijk een Belg mee in de spits in de Vuelta. Het was Geert Verheyen, die donderdag na 76 km, iets voor halfweg de etappe naar Cuenca, mee in het offensief ging met 11 anderen en met zijn gezellen voldoende voorsprong bij elkaar reed om voor de overwinning te kunnen kampen. De uitgedunde kopgroep liet op het eind echter nog de Italiaan Filippo Simeoni weglopen. De spurtzege van Verheyen was slechts goed voor de tweede plaats. Verheyen klopte zijn stuur bijna in twee van ontgoocheling. "Zoals verwacht brandde de strijd los op de Alto del Castillo op goed 10 km van de streep", aldus de Brabander van Rabobank. "Blanco ging er als eerste vandoor. Simeoni zette de achtervolging in en ging alleen door, nadat Blanco ten val gekomen was. Ik had het toen even te moeilijk tijdens en na die beklimming om te kunnen reageren. Later bleek een goede samenwerking met Diaz-Justo, Lavarinhas, Zubeldia en Cuesta niet meer mogelijk om Simeoni nog te kunnen pakken. Mijn spurtzege diende daarom tot niets, want deze tweede plaats is iedereen volgende week al vergeten."

Alweer geen massaspurt dus in deze slotweek van de Vuelta. Maar Erik Zabel had wel een oplossing in huis om de leiderstrui van het puntenklassement te kunnen afnemen van José Maria Jimenez. Hij ging mee in het offensief met Geert Verheyen en 10 anderen, pakte daarna voldoende punten bij de Metas Volantes en de trui was in Cuenca toch de zijne. De compagnons in het offensief van Zabel en Verheyen waren Cuesta, Simeoni, Zubeldia, Paolini, Lavarinhas, Diaz-Justo, Perez Cuapio, Laguna en Blanco. Op de Alto del Castillo bleven enkel Blanco, Simeoni, Diaz-Justo, Lavarinhas, Zubeldia, Cuesta en Verheyen over. Zoals Carlos Sastre twee dagen geleden, kwam ook Santiago Blanco twee keer spectaculair ten val en kon hij een tweede ritzege in deze Vuelta vergeten. Het ritsucces was voor Filippo Simeoni van Cantina Tollo. Hij ging er als een sneltrein vandoor op weg naar Cuenca. Tot spijt van Geert Verheyen. Voor de 30-jarige Simeoni was het zijn eerste succes van het seizoen.

Uitslag:

1. Filippo Simeoni (Ita/Cantina Tollo) in 3u07'32"

2. Geert VERHEYEN (Bel) op 0'28"

3. Rafael Diaz-Justo (Spa)

4. Rui Lavarinhas (Por)

5. Haimar Zubeldia (Spa)

6. Iñigo Cuesta (Spa)

7. Sven Teutenberg (Dui) op 0'58"

8. Tomas Konecny (Tsj)

9. Erik Zabel (Dui)

10. David Etxebarria (Spa)

Stand:

1. Oscar Sevilla (Spa/Kelme) in 61u36'53"

2. Angel Casero (Spa) op 0'25"

3. Roberto Heras (Spa) op 2'20"

4. Juan Miguel Mercado (Spa) op 3'19"

5. Levi Leipheimer (VSt) op 3'55"

6. David Plaza (Spa) op 4'44"

7. José Luis Rubiera (Spa) op 4'59"

8. Aitor Osa (Spa) op 5'47"

9. Iban Mayo (Spa) op 6'59"

10. Fernando Escartin (Spa) op 7'18"