Pinxten verkoos Antwerp boven Lommel

Print
HAMONT - Bericht in de krant van 21 juni jongstleden: 'De laatste details moeten nog worden geregeld, maar in principe tekent Harald Pinxten voor vier seizoenen bij Lommel SK'. Twee dagen later: 'Harald Pinxten tekent voor vier seizoenen bij FC Antwerp'. "Het waren moeilijke dagen, ik voelde me als een bal die heen en weer werd gekaatst," herinnert Pinxten zich. Zaterdagavond is hij met Antwerp te gast in Lommel. "Misschien zal ik scheef bekeken worden. Geen probleem, op het veld sta ik zoals steeds met het mes tussen de tanden."
BR>
De zeven maanden oude Torsten kirt vrolijk in de huiskamer, moeder Nele moet hem kalmeren. Het leven van Harald Pinxten (24) is in 2001 ingrijpend veranderd. Vader geworden, gehuwd en van job veranderd. Tot voor kort werkte hij nog dagelijks van zes tot twee in het bedijf van zijn ouders. "Als lasser of monteur in de constructiebouw, ik had voor elke training mijn kilo's geheven." Trainen deed Pinxten vier keer per week bij tweedeklasser Heusden-Zolder. Vanaf 1 juli werd voetballen zijn beroep.
"Je krijgt veel tijd om te rusten, maar die rust heb je ook nodig," ervaart Pinxten. "Vooral in de voorbereiding kwam ik elke dag steendood thuis. Ik train nu niet alleen vaker, ook een stuk intensiever. Je mag de stap van tweede naar eerste, van amateur naar prof niet onderschatten. Ook al omdat je je elke dag wil manifesteren."

Rechtsachter
Pinxten slaagde erin meteen een vaste stek in de ploeg af te dwingen. Opvallend: niet als centrale verdediger, maar als rechtsachter.
"Bij Overpelt, Turnhout, Heusden-Zolder... ik heb altijd in het centrum van de defensie gespeeld," vertelt de kopbalsterke Hamontenaar. "Maar de trainer vroeg me in het begin van de voorbereiding of ik niet op rechts uit de voeten kon. Ik wilde het wel proberen en dat is totnogtoe vrij goed meegevallen. Al moet ik nog heel veel leren, vooral qua positioneel lopen en verdedigen ten op zichte van de bal en de tegenstrever. Ik krijg ook elke dag tips mee van ervaren jongens als Goots en Leleu."

Busje
Pinxten weet, dat hem aan de Gestelsedijk een warm onthaal wacht.
"Mijn manager Dan Lubalski praatte tien dagen met Lommel. Probleem was dat Lommel en Heusden-Zolder er maar niet uitgeraakten. Toen dook Antwerp op, zij hadden snel een akkoord met Heusden-Zolder. Plots kon voor Lommel ook meer, maar op dat moment stond mijn besluit vast. Antwerp, met zijn rijke historie, sprak me aan. En ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Ook de verplaatsingen niet. Ik zit elke dag twee en half uur in de wagen, maar dat deert me niet. Ik pik met Bernt Evens ook Patrick Goots op. Binnenkort komt daar de revaliderende Gunther Ribus weer bij. Dan zit het busje vol."

Genk
Het is met Pinxten zoals met elke (ex-)speler van Antwerp: de Great Old slokt je op. Op de Bosuil word je meegesleurd door het Antwerp-gevoel: het gevoel van wij tegen de rest van de wereld. "De beleving op de club is inderdaad intens," geeft Pinxten toe. "Die ambiance vind je op niet veel plaatsen terug. Onze twaalfde man is uniek."

Pinxten scoorde in de eerste thuismatch met het hoofd en werd meteen op handen gedragen. "Scoren in je thuisdebuut en dan nog wel tegen Racing Genk... Van dergelijke dingen kan je enkel dromen. We wonnen bovendien met 3-0, ik mocht onmiddellijk aan den lijven ondervinden dat een zege intens gevierd wordt bij Antwerp. (lacht)"

Het was de enige zege in zes wedstrijden. "Daarom moeten we in Lommel de drie punten pakken. Het zou een grote geruststelling betekenen, we kunnen een beetje ademruimte gebruiken. Bovendien komt een aantal vrienden uit Hamont kijken..."