Anderlecht niet opgewassen tegen Real

Print
MADRID - Anderlecht verlaat Madrid zonder punten maar ook zonder te blozen. Het is pas in de slotfase weggespeeld en heeft de schade bij de Koninklijke al bij al beperkt. Daar was het de ploeg van Aimé Anthuenis om te doen. Toch zal Sporting een wrange nasmaak overhouden aan de 4-1, want een halfuur lang stond de sprookjesachtige 0-1 op het bord. Goed nieuws kwam er wel uit Rome, dat Moskou klopte. De derde plaats blijft haalbaar voor Sporting.
BR>
De vrees van Yves Vanderhaeghe is net niet uitgekomen. Anderlecht is door Real Madrid net niet afgemaakt, gekleineerd of begraven. 4-1: dat zijn gebruikelijke cijfers in de Champions League en zeker in Madrid. En als 4-0 inderdaad een goeie uitslag was, zoals Vanderhaeghe stelde, dan is dezelfde uitslag als vorig jaar dat zeker.

Anderlecht startte verrassend goed. Slechts enkele minuten voetbalde het met de daver op het lijf, daarna durfde het op het grote veld combineren en prikken uitdelen. De reden? Alin Stoica stond voor de derde keer (PSV en Leeds) in dertien CL-uitmatchen in de ploeg. Hij zorgde voor rust, balbezit en klasseflitsen. Twee keer bracht hij Aruna helemaal alleen voor doel. Pas bij de tweede was het raak. Aruna, de man die het doel wekenlang niet wist staan, was weer boeman voor Real. Vorig seizoen zorgde hij na zijn invalbeurt in de thuismatch ook al voor de 1-0.

Droom
0-1 na 33 minuten: Aimé Anthuenis dacht dat hij droomde. Zijn tactisch plannetje klopte perfect. Anderlecht verdedigde in blok en deed via Stoica en de snelle Aruna de trage(re) centrale verdedigers Hierro en Karanka pijn.

De Anderlecht-defensie knokte voor elke meter (de gele kaart van De Boeck kost hem de return tegen Real), De Wilde was enkele keren bij de pinken en Real miste precisie en geluk bij de afwerking. Het was een surrealistisch beeld, die 0-1 die op het immense scorebord van Bernabeu flikkerde.

De Wilde
Het sprookje duurde - de rust inbegrepen - een halfuur en Real hoefde er zelfs niet voor op het gaspedaal te drukken. Helaas viel de gelijkmaker toen Baseggio geblesseerd langs de kant stond. De al te simpele 2-1, twee minuten later, dreigde het begin te worden van een nieuwe blamage. Het werd wel 3-1 en 4-1 via magistrale lobjes, maar de totale afgang bleef uit. Kansen op 7-1 en 8-1 kreeg Real bij de vleet, maar De Wilde kende meeval en redde enkele fantastische ballen. Anderlecht, met de invallers De Bilde, Said en Thompson, bleef zonder aanvallende tegenreactie en De Bilde miste zelfs een strafschop.

Paars-wit heeft met zijn twee op negen maar één punt minder dan op hetzelfde moment tijdens de voorbije campagne. Toen stond het met een doelpuntensaldo van -7, nu met -3. Ook toen was het voetbal niet altijd van grootse makelij. Herinner u de afslachting in Manchester of de lucky-goal van Dheedene tegen PSV. Sporting werd nog groepswinnaar. Ook nu is alles nog mogelijk. Zelfs over twee weken, als Madrid naar België komt. Hoe vreemd het ook klinkt, de Koninklijke verloor zijn zes laatste matchen in ons land, waarvan vier tegen Anderlecht.

De Wilde: "Er schort iets"
Filip De Wilde zette een prima partij neer, toch moest de Anderlecht-goalie zich uiteindelijk nog vier keer gewonnen geven. "Over mijn persoonlijke prestatie kan ik inderdaad niet ontevreden zijn," aldus De Wilde. "Maar na de pauze hebben we als ploeg zo'n massa kansen weggegeven... Vier keer dook een speler van Real moederziel alleen voor mij op, dan schort er iets. Dan mogen we uiteindelijk nog tevreden zijn dat het geen echte afstraffing geworden is. Akkoord, dit is Madrid, maar ook in de competitie maken we dergelijke fouten. We moeten de voetjes op de grond houden en keihard werken."

De Boeck: "Taken niet vervuld"
Glen De Boeck was gefrustreerd na de 4-1-nederlaag. De verdediger liep niet alleen tegen een derde gele kaart op, die hem de volgende wedstrijd (opnieuw tegen Real) doet missen, de vier tegengoals na de rust deden hem flink balen. "In de eerste helft speelden we positioneel erg sterk, na de pauze werden de taken plots niet meer vervuld. De pressing op de bal viel helemaal weg, de spelers met de bal aan de voet mochten vrij oprukken en ons, verdedigers, simpel uitspelen na een één-twee. Da's frustrerend. Ik denk dat ik nooit zo vaak naar de stadionklok heb gekeken als vandaag tijdens de tweede helft," aldus De Boeck, die zijn truitje ruilde met Raul.

10' Balverlies Roberto Carlos, Stoica stuurt Aruna weg, maar hij besluit overhaast op Casillas.
12' De Wilde bokst een vrije trap van Figo in hoekschop.
24' Figo zondert Raul schiterend af voor De Wilde, die in eerste instantie goed tussenkomt. Raul trapt in de rebound naast.
26' Hoekschop Figo, Hendrikx werkt de kopbal van Raul op de doellijn weg.
27' Verre bal Ilic, Hasi kopt over en naast.
32' Stoica stuurt Aruna weg, hij verslaat Casillas met een mooie lob.
34' De Wilde tikt een laag schot van Roberto Carlos in hoekschop.
44' Solari dweilt de linkerflank af en zet laag voor, Raul glijdt de bal in het zijnet.
49' Makelele zet zich door en trapt op De Wilde, Celades werkt de rebound tegen de netten.
51' Lange bal Robero Carlos. Raul neemt het leer mee met de borst en tikt de 2-1 voorbij De Wilde.
56' Vrije trap Hierro, De Wilde redt met moeite.
67' Steekballetje Munitis op Raul, die met een sublieme lob De Wilde voor een derde keer verslaat.
78' Celades steekt de bal mooi tot bij Solari, die het leer opnieuw over De Wilde lift.
91' De Bilde mist een strafschop na een foet op El Said.
Scheidsrechter: Terje Hauge.
Toeschouwers: 70.000.
Real Madrid: Casillas, Salgado (68' Geremi), Karanka, Hierro, Roberto Carlos, Figo, Makelele (80' Baljic), Celades, Solari, Raul, Munitis (71' Morientes).
Anderlecht: De Wilde, Crasson, De Boeck, Van Hout, Ilic, Hasi (58' De Bilde), Vanderhaeghe, Baseggio (65' El Said), Hendrikx, Stoica (70' Thompson), Aruna.
Doelpunten: 32' Aruna 0-1, 49' Celades 1-1, 51' Raul 2-1, 67' Raul 3-0, 78' Solari 4-1.
Strafschoppen: De Bilde mist.
Gele kaarten: De Boeck (fout), Vanderhaeghe (fout).