Belgen zonder kopman naar Lissabon

VORST -

Museeuw, Tchmil en Van Petegem zijn de centrale figuren onder de eerste 10 namen voor 12 vacante plaatsen die bondscoach José De Cauwer voor het prof-WK in Lissabon bekend maakte. Hofleverancier voor de selectie wordt het succesrijke Lotto-Adecco. In de tijdrit voor profs verdedigt Mattan als enige de Belgische kleuren.

Luc Lamon

De Cauwer wachtte op zijn 52ste verjaardag om zijn selectie voor Lissabon bekend te maken. Voor een schokgolf zorgden de bondscoach en zijn adviseur Eddy Merkcx niet. Lotto-Adecco levert na een schitterend seizoen de ruggengraat van het team met Aerts, Baguet, de nog jonge Brandt en Tchmil. In de wachtkamer hebben de troepen van de Nationale Loterij ook nog D'Hollander en Van de Wouwer. Eén van de twee is haast zeker van zijn selectie. "D'Hollander drijft al weken op een schitterende conditie, maar blijft hij die behouden? Van de Wouwer is aan het komen", verduidelijkte De Cauwer zijn afwachtende houding.

Er doken evenmin verrassingen op uit de grabbelton van Domo-Farm Frites met Bruylands, Merckx en Museeuw. "Lissabon is anders maar niet lastiger dan Lugano, waar Museeuw in 1996 wereldkampioen werd. Johan staat er weer na zijn overwinning op een virale infectie en beloofde mij tot diep in de finale mee te gaan."

Mattan, Van Petegem en Wauters zijn de overige voorspelbare namen. Voor de twee resterende plaatsen mogen 6 namen nog hopen: D'Hollander en Van de Wouwer (Lotto-Adecco), Farazijn en Peers (Cofidis), Leukemans (Vlaanderen) en Verheyen (Rabobank). Met volgende voetnoten: "Wat vermag de grote molen van Peers op een zwaar hellend parcours? En kan Verheyen vergeten dat hij in Lissabon voor de Belgische ploeg rijdt en niet voor zijn Nederlandse werkgever?" De twee laatste namen en de invallers worden op 1 oktober toegevoegd aan de selectie zonder uitgesproken kopman. "Op dit parcours kan ik niemand die rol aanbieden. Verona (met Vandenbroucke, red.) en Plouay (met Tchmil, red.) waren duidelijker op het lijf van sommige renners geschreven."

Elites

Op de weg:

Mario Aerts, Serge Baguet, Christophe Brandt en Andrei Tchmil (Lotto-Adecco), Dave Bruylandts, Axel Merckx en Johan Museeuw (Domo-Farm Frites), Nico Mattan (Cofidis), Marc Wauters (Rabobank), Peter Van Petegem (Collstrop-Palmans). Voor de laatste twee effectieve plaatsen en de invaller wordt een selectie gemaakt tussen Björn Leukemans (Vlaanderen-T-Interim), Glenn D'Hollander en Kurt Van de Wouwer (Lotto-Adecco), Peter Farazijn en Chris Peers (Cofidis) en Geert Verheyen (Rabobank).

Tijdrijden:

Nico Mattan (Cofidis)

Beloften

Op de weg:

Tom Boonen, Kevin De Weert, Jurgen Van Goolen en Frederik Willems. Voor de 5de deelnemer en de reserven wordt gekozen tussen Stijn Devolder, Philippe Gilbert en Jan Kuyckx.

Tijdrijden:

Kevin De Weert en Jurgen Van Goolen.

Juniores

Op de weg: Nic Ingels, Maxime Monfort, Sven Nevens, Jurgen Van Den Broeck, Michael Van Poucke (reserven: Stijn Ennekens, Kristof De Beule en Johan Peeters). Tijdrijden: Olivier Kaisen en Jurgen Van Den Broeck. Vrouwen elites Op de weg: Corine Hierckens, Veerle Ingels, Anja Nobus, Cindy Pieters, Heidi Van de Vijver, Ine Wannijn (reserves: Evy Van Damme, Laure Werner, Nele Van den Bossche). Tijdrijden: Ine Wannijn Vrouwen juniores Op de weg: Ludivine Henrion, Kathy Ingels en Sharon Vandromme. Tijdrijden: Kathy Ingels en Sharon Vandromme.