Vuelta: Tomas Konecny (Domo) wint 16de rit

MURCIA -

De Tsjech Tomas Konecny van Domo-Farm Frites heeft dinsdag de 16de rit, over 170 km van Alcoi naar Murcia, in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij bleef in de spurt van een grote kopgroep de Spanjaarden David Extebarria en Angel Edo voor. De Spanjaard Oscar Sevilla (Kelme) blijft leider voor zijn landgenoot Angel Luis Casero.

BELGA

De 27-jarige Tomas Konecny is één van de meest belovende transfers, die manager Patrick Lefevere van Domo-Farm Frites voor zijn nieuwe ploeg gemaakt heeft. De Tsjech bekwaamde zich 5 seizoenen bij kleine ploegen als ZVVZ en Wüstenrot en heeft zich de voorbije maanden eergierig genoeg getoond om het te maken bij een grote ploeg. Na een 13de plaats in de Ronde van Zwitserland werd Konecny zelfs even in overweging genomen om zijn grote rondedebuut te maken in de Tour, maar uiteindelijk werd van dat plan afgezien. Konecny mocht in de Ronde van Spanje laten zien hoeveel rondetoekomst hij heeft.

Konecny begon ambitieus aan de Vuelta en na twee zware koersweken was hij terug te vinden op een fraaie 20ste plaats in de stand, verre van slecht voor een debutant. Dinsdag zorgde hij voor een ware verrassing door de 17de etappe in de Vuelta te winnen en een etappe te schenken aan Domo-Farm Frites. Een onverwachte opsteker voor de ploeg van Hendrik Redant. "We wisten dat het moeilijk zou worden om een rit te winnen in deze ronde", aldus Redant. "We hebben wel Robbie McEwen voor de massaspurten, maar met Erik Zabel in de buurt loonde dat voorlopig niet. Even zag het er naar uit dat Richard Virenque ons vorige week aan een ritsucces zou helpen en ook vandaag stak onze Fransman een hand naar de bloemen uit, maar we zijn even gelukkig met de overwinning van Tomas Konecny, een jongen met een ouderwets strijdershart, die nog de waarde van inspanningen kent."

De overwinning voor Domo-Farm Frites was niet onterecht. De ploeg van Redant drukte haar stempel op het wedstrijdverloop. Toen David Millar, Dariusz Baranowski, Alberto Elli, Angel Vicosio, Guido Trenti, Jan Boven en Robert Hunter een gevaarlijke ontsnapping opgezet hadden, aarzelde de Belgische ploeg niet om mee de mouwen op te stropen. Werk in het vooruitzicht van de Cresta del Gallo, een bult op goed 10 km van de streep in Murcia. Daar zou Richard Virenque immers wel eens een slag kunnen slaan. Dat scheen zo te zullen uitkomen ook, toen Virenque in de afdaling en na twee spectaculaire valpartijen van Carlos Sastre in de aanval ging. De Fransman kreeg José Luis Rubiera als metgezel, maar hoe ze ook vochten, voorop bleven ze niet. Onder de rode driehoek werden ze teruggegrepen. In de spurt scheen David Etxebarria voor Euskaltel-Euskadi een belangrijke overwinning te gaan boeken, maar Konecny jumpte hem nog voorbij.

Uitslag 17de rit:

1. Tomas Konecny (Tsj/DOMO-FARM FRITES) in 3u11'33"

2. David Etxebarria (Spa) z.t.

3. Angel Edo (Spa)

4. Beat Zberg (Zwi)

5. Igor Pugaci (Mol)

6. Oscar Sevilla (Spa)

7. Giuliano Figueras (Ita)

8. Santiago Botero (Col)

9. Felix Garcia-Casas (Spa)

10. Fernando Escartin (Spa)

Stand:

1. Oscar Sevilla (Spa/Kelme) in 55u04'58"

2. Angel Casero (Spa) op 0'25"

3. Juan Miguel Mercado (Spa) op 2'02"

4. Roberto Heras (Spa) op 2'20"

5. David Plaza (Spa) op 3'31"

6. Levi Leipheimer (VSt) op 3'55"

7. José Luis Rubiera (Spa) op 4'59"

8. Aitor Osa (Spa) op 5'47"

9. Iban Mayo (Spa) op 6'59"

10. Fernando Escartin (Spa) op 7'18"