WK piste Antwerpen: Franse hegemonie in gevaar

ANTWERPEN -

Het WK wielrennen op de baan, van woensdag 26 tot zondag 30 september in Antwerpen, zou wel eens een nieuw tijdperk kunnen inluiden. De Fransen en de Duitsers komen, net als de voorbije edities, met de sterkste blokken aan de start maar andere landen staan te trappelen om hun deel van de koek op te eisen.

BELGA

In 1997 (Perth), 1998 (Bordeaux) en vooral 1999 (7 van de 12 titels in Berlijn) werden de wereldkampioenschappen gedomineerd door Frankrijk. Maar het afhaken van Félicia Ballanger, Marion Clignet, Philippe Ermenault en Frédéric Magné betekent een aanzienlijke verzwakking voor de Franse ploeg. Alle hoop rust nu op de schouders van de sprinters. "Drie titels zou heel goed zijn", zegt bondscoach Daniel Morelon.

Duitsland, aangevoerd door Jens Fiedler (olympisch kampioen in Barcelona en Atlanta) en in mindere mate Jan Van Eijden, Italië, met Roberto Chiappa, en Australië, met revelatie Jobie Dajka (19 jaar en al een wereldbekermache gewonnen), moeten voor de meeste tegenstand zorgen.

De nieuwe pistelanden (Uruguay, Argentinië, Mexico en China) halen hun achterstand op de traditionele wielerlanden (de Verenigde Staten, Australië en de Europese landen) met rasse schreden in. België stelt de laatste jaren al helemaal niets meer voor op de baan. Tot voor kort hield de oude Etienne De Wilde de eer nog een beetje hoog. Nu moet de tot Belg genaturaliseerde Australiër Matthew Gilmore de meubels redden. Ons land wil van de organisatie van het WK in Antwerpen profiteren om een nieuwe impuls aan het baanwielrennen te geven.