CVP wil nieuw herstructureringsplan Sabena

Print
Ongeacht het resultaat van de huidige onderhandelingen moeten de betrokken partijen in het Sabena-dossier zo snel mogelijk rond de tafel gaan zitten en een nieuw herstructureringsplan uitwerken. Het plan-Müller is immers voorbijgestreefd. Dat stelt de CVP. Voorwaarde is wel dat er volledige transparantie komt over de huidige situatie en een eind wordt gemaakt aan "het leegzuigen van Sabena door Swissair".
"Ik heb de indruk dat men constant achter de feiten aan loopt", verklaarde CVP-kamerfractieleider Yves Leterme woensdag op een persconferentie. "Het huidige plan kan hoogstens dienen om de situatie te stabiliseren en te consolideren. Maar in de volgende dagen en weken zal al blijken dat het onvoldoende is", meent Leterme.

Hij verwijst daarbij onder meer naar de crisis in de luchtvaartsector ten gevolge van de terroristische aanslagen in de VS. Leterme haalde daarnaast ook de bedenkingen aan die de Europese Commissie (EC) heeft bij de kapitaalsinjectie van de overheid en de SwissAir-groep. Op 1 oktober moet de eerste schijf van de 17 miljard frank worden gestort, maar het is niet zeker of de EC dat zal toelaten. "Wij hebben minister Daems verschillende keren gevraagd of het extra geld wel kon voor de EC, maar volgens de minister was dat geen probleem", aldus de CVP-kamerfractieleider. Er moet volgens de Vlaamse christen-democraten dus een plan-Müller-bis komen dat nog ingrijpender is dan het huidige. De CVP koppelt daar echter een aantal voorwaarden aan. Zo dient de directie de vakbonden, de piloten en het parlement volledige inzage te geven in de boekhouding en andere relevante interne documenten en akkoorden met de overheid.