Museum Plantin-Moretus erkend als 'Geheugen van de Mensheid'

Print
Het archief van het Museum Plantin- Moretus is erkend in het Unesco-programma 'Het geheugen van de mensheid'. Meer specifiek gaat het om de oude archieven van de Officina Plantiniana, die bewaard zijn in het museum Plantin-Moretus. Het oude archief van de Officina Plantiniana omvat het oudste geschreven bronnenbestand over de geschiedenis van de typografie en vormt daarnaast, volgens Unesco, een unieke schat aan informatie over het Westers denken van de 16de en de 17de eeuw.
De archiefbewaarplaats van het Antwerpse museum bevat een drietal archieven: het oud Latijns archief, het archief Graaf Charges Foetus en het eigenlijke museumarchief, gegroeid sinds 1876, naast nog verspreide archivalia in de handschriftenverzameling van het museum. Geselecteerd voor blijvende bewaring en verdere openstelling voor het publiek als cultureel erfgoed van universeel belang is het eerste, het Plantin Moretus-archief, gegroeid in een tijdspanne van meer dan driehonderd jaar (vanaf 1555 tot 1867). Het vindt zijn oorsprong in de nauwgezetheid van Christoffel Plantin (ca. 1520-1589), die als de eerste industriële drukker na Gutenberg een eerste mijlpaal heeft gevormd in de geschiedenis van de typografie.
Hoofdconservator dr. Francine De Nave over het belang van het archief: "Het is het enige fonds op wereldvlak met de oudste documenten voor de kennis van de westerse boekdrukkunst door beweegbare, losse metalen letters. Het is ook het oudste bewaarde archief van een typografisch bedrijf en het enige archief ter wereld dat de werking van een bedrijf weergeeft over een periode van meer dan 300 jaar. Meer nog: dit bedrijf, de Officina Plantiniana, was in haar bloeitijd (1568-1576) de belangrijkste uitgeverij-drukkerij ter wereld."

Met deze Unesco-erkenning op zak wil de hoofdconservator verder werken aan de optimale bewaring van dit archief door microverfilming. De Nave tracht ook de archiefbewaarplaats -de oude Officina Plantiniana, het huidige Museum Plantin, Moretus- te laten erkennen als werelderfgoed.