Toots Thielemans Doctor Honoris Causa

Print
Tijdens een vergadering van de raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is dinsdag beslist om aan Jean 'Toots' Thielemans een eredoctoraat uit te reiken. Het gaat om een gezamenlijk eredoctoraat van de VUB en de Université Libre de Bruxelles (ULB), de moederuniversiteit van de VUB. Dat meldt de raad van bestuur van de VUB.
"Met dit doctoraat eren we Thielemans' volledige oeuvre en de persoon die hij is", aldus de VUB. Thielemans werd geboren op 29 april 1922 in de Brusselse Marollen. Sinds de jaren '40 treedt hij op met de grootste namen uit de jazzwereld.
Thielemans heeft banden met de VUB en ULB. Aan het begin van zijn muzikale carrière schreef hij zich in voor de eerste kandidatuur wiskunde aan de ULB. Hij brak de studie voortijdig af "enerzijds wegens ziekte, anderzijds omdat de universiteit gesloten werd door de oorlog".
Op 11 december 2001 zal de titel officieel aan Thielemans overhandigd worden tijdens een gezamenlijke academische zitting van VUB en ULB. Nadien zal Thielemans een concert geven in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.