"De ultieme Big Brother" in januari op Nederlandse schermen

Print
'The Master Plan'. Dat is de naam van het nieuwe programma van Endemol, het Nederlandse productiehuis achter het succesprogramma Big Brother, dat vanaf januari op de Nederlandse tv zal worden uitgezonden. De nieuwe real-lifesoap belooft nog een stap verder te gaan dan het al omstreden Big Brother. "Het is de ultieme Big Brother", verklaart Endemol-baas John De Mol in Time Magazine.
The Master Plan volgt vijf mensen die ermee akkoord gaan hun leven en privacy een jaar lang te laten controleren door de producenten van de show. Gedurende die periode zullen camera's elke beweging die ze maken, registreren. De deelnemers mogen thuis blijven wonen, maar hun reilen en zeilen wordt via sms-jes door een 'goddelijk wezen' bepaald.
Het staat niet vast dat de kandidaten na afloop van het 'spel' een financiële beloning krijgen. Een jaar na de start beslist de onbekende 'meester' of de deelnemers uitbetaald worden, en hoeveel die som zal bedragen. "Het is niet zo angstaanjagend als het klinkt, maar het is opwindend", aldus John De Mol. "Er zijn tienduizenden kandidaten om deel te nemen".

De casting voor het programma, dat in januari op het Nederlandse scherm zou verschijnen, is al aangevangen. Er zouden ook plannen bestaan om een gelijkaardige show in Portugal, Scandinavië, Duitsland en Zwitserland te lanceren. Vanuit Belgische hoek zou voorlopig nog geen interesse bestaan.

De Mol benadrukt in het Engelstalige weekblad dat deelnemers ouder moeten zijn dan 22 jaar. "We hebben volwassen mensen nodig met levenservaring. En ze zullen lef moeten hebben", aldus de bedenker van Big Brother, die toegeeft dat hij zelf niet aan het programma zou deelnemen. "Ik zou Big Brother verkiezen omdat de impact op de privacy bij het nieuwe programma duizendmaal hoger ligt".
"Heel wat mensen vinden dat hun leven voorspelbaar in elkaar zit en ze gaan op zoek naar avontuur", zo verklaart De Mol in Time Magazine de reden waarom iemand aan het programma zou deelnemen. "The Master Plan biedt hen meer belevenissen aan in één jaar tijd dan ze normaal gezien in hun hele leven meemaken. Zo kan je in het midden van de nacht worden opgebeld met de opdracht meteen naar de luchthaven te vertrekken. Voor je het weet, kan je in Moskou zitten. Maar waar je ook gaat, de camera zal je steeds volgen", aldus nog De Mol.