Michel Preud'homme: "Nu de klus afmaken"

Print
STRAATSBURG - Geen hittegolf, zoals bij de eerste uitmatch om de UEFA Cup in Skopje, die de Rouches woensdag in de Elzas overviel. Maar wel een verlegen zonnetje dat de Standard-delegatie net voor het middaguur op de luchthaven van Straatsburg begroette. Voor de meeste spelers een eerste kennismaking met de Franse stad, die de mensenrechten hoog in het vaandel draagt. Voor trainer Michel Preud'homme een oude bekende. Hij pakte er in 1988 met KV Mechelen de beker der bekerwinnaars. Donderdag is de Luikse coach al blij met de kwalificatie voor de tweede ronde.
BR>
11 mei 1988. Michel Preud'homme zal die woensdag nooit van zijn leven vergeten. Voorzet Ohana, den Boer die de winning goal binnen knikte en Ajax met lege handen naar huis stuurde. Preud'homme en co trokken richting België met de beker der bekerwinnaars boven hun hoofd. De laatste Europese cup voor een Belgisch team. En natuurlijk hét hoogtepunt, naast de verkiezing tot beste keeper ter wereld in 1994, uit de carrière van de Luikse trainer.

Platini
Het voelde woensdag dan ook een beetje vreemd aan voor de Standard-coach om La Meinau, het stadion van Straatsburg, opnieuw te betreden voor een laatste training. Niet om een finale voor te bereiden, wel voor de terugmatch van de eerste ronde tegen tweedeklasser Straatsburg.
"In dit stadion heb ik de meest fantastische tijd van mijn leven beleefd," aldus Preud'homme. "Die drie minuten na het laatste fluitsignaal vergeet ik nooit meer. Eigenlijk pakten we die beker dankzij Michel Platini. Hij zat die avond in de eretribune en zei tegen onze voorzitter John Cordier dat we de Cup maar eens goed moesten bekijken. We zouden hem na de match namelijk toch niet mogen aanraken. Hij had ons niet beter kunnen motiveren! Het feest achteraf was enorm. Ik herinner me nog dat er in Mechelen vliegtuigen door de lucht cirkelden met spandoeken aan hun staart gebonden. Bedankt KVM! stond er op te lezen. Fantastisch gewoon."

Aanval
Donderdag zal de sfeer in Straatsburg minder uitgelaten zijn. Maximum 17.000 toeschouwers worden verwacht in de voetbaltempel waar meer dan 40.000 fans plaats kunnen nemen. Maar Preud'homme zal er niet minder gelukkig om zijn als de tweede ronde gehaald wordt. Vorige week versierden de Rouches alvast een mooie uitgangspositie op Sclessin (2-0).
"Toch zullen we ook hier in Straatsburg voor de aanval kiezen," aldus Preud'homme. "We hebben geen ploeg om alles dicht te gooien, dan krijgen we het deksel op de neus. Vorige week bewezen we tijdens de tweede helft wel dat we ook kunnen verdedigen als het moet."

En de Franse tweedeklasser bewees toen dat het een te duchten tegenstander was. En dat zal Straatsburg ook donderdag zijn. Zeker nu het in eigen huis aantreedt. "We beseffen maar al te goed dat we nog niet gekwalificeerd zijn," vervolgt Preud'homme. "Hopelijk kunnen we hen terugdringen en incasseren we geen vroeg doelpunt, want dan kan het nog moeilijk worden. Maar dit mogen we in feite niet meer uit handen geven. We moeten de klus afmaken."

Niveau
Preud'homme slaat spijkers met koppen. Standard heeft in Straatsburg meer te verliezen dan te winnen. Niemand die er namelijk nog aan twijfelt dat de Rouches de 2-0 voorsprong van vorige week nog uit handen zullen geven. Nog uit handen mogen geven.
"Daarom moeten we ook van de eerste minuut geconcentreerd aan de aftrap verschijnen. Ik weet dat we nog niet op ons best zijn, maar gun ons wat tijd. We hanteren een nieuw systeem met nieuwe spelers (4-3-3, krli) en werken nog maar enkele maanden samen. Maar ik voel dat we op de goede weg zijn. Hopelijk kwalificeren we ons voor de volgende ronde. Het is een mooie kans om nog meer ervaring op te doen en zo ook in de Belgische competitie naar een hoger niveau te groeien."