Westerlo onverdiend onderuit in Berlijn

BERLIJN -

Westerlo verloor dinsdagavond in de terugwedstrijd van de eerste ronde van de Uefabeker met 1-0 bij Hertha Berlijn en is na de 0-2 thuisnederlaag uitgeschakeld. Toch mag de Belgische bekerwinnaar met opgeheven hoofd de Duitse hoofdstad verlaten. In een partij met een ontzettende zwakke thuisploeg, kreeg Westerlo enkele uitstekende mogelijkheden en toonde het dat er zeker nog genoeg vechtlust in deze groep steekt.

Bart Vandermierde

Jan Ceulemans liet - in tegenstelling tot de heenwedstrijd - nu wél een spitsenduo (Pelic-Severeyns) van bij de aftrap opdraven. Ook Smits, Delen en Van Den Bossche waren er van bij aanvang bij. Bij Hertha Berlijn weer geen Bart Goor in de elf, wél Tchami naast Alves in de spits. De eerste minuten liet Westerlo zich enigszins overbluffen door de Duitsers, maar gaandeweg de partij kwam

Westel

steeds beter in de partij. Na 10 minuten ging Cisse Severeyns, die alleen op weg werd gestuurd naar Kiraly, na een duel met Van Burik tegen de grond. De Finse ref floot in het voordeel van de aanvaller, maar gaf slechts geel aan de Nederlandse Hertha-verdediger. Als hij floot, moést hij rood geven want Severeyns was op dat moment een doorgebroken speler. Schaessens knalde de vrije trap nipt naast. Hertha was enkel gevaarlijk op afstandsschoten na afgeweerde hoekschoppen, combinerend lukte er weinig tot niets bij de Duitse bekerwinnaar. Het thuispubliek 'bedankte' haar spelers gaandeweg steeds frequenter met fluitconcerten, waar Westerlo mee van profiteerde om er af en toe net wel al combinerend uitkwam. Hertha bakte er zienderogen minder van, terwijl de Kempenaars steeds meer moed verzamelden. Enkel de afwerking liet nog te wensen over. Severeyns (te overhaast over), Schaessens (vanop afstand) en Willemsen (onterecht teruggefloten wegens buitenspel) kwamen het dichtst bij de openingstreffer. Na het rustsignaal werd het spandoek 'Röber raus' temidden van een striemend fluitconcert al bovengehaald.

Diezelfde Jürgen Röber liet spitsen Alves en Tchami tijdens de pauze in de kleedkamer en liet Bart Goor en Marcelinho in hun plaats aan de tweede helft beginnen. Hertha begon alvast iets agressiever en aanvallender aan die tweede periode met een bedrijvige Marcelinho, wiens vizier echter niet scherp stond. Westerlo beperkte zich de eerste minuten tot de counter, waarbij vooral Severeyns meermaals een gesel bleek voor de Duitse afweer. Net na het uur kreeg hij een unieke kans om Westerlo op voorsprong te brengen, maar opnieuw besloot hij over Kiraly te lobben, net over het Duitse doel. En Westerlo bleef komen, aangevuurd door het zwaar ontgoochelde thuispubliek (!). Vijf minuten na de vorige kans werd Severeyns goed de zestien meter in gelanceerd, maar in plaats van zelf zijn kans te gaan, besloot

de Cisse

nog af te leggen voor Pelic. Weg kans, want er zaten nog twee Hertha-verdedigers tussen. Terwijl de spionkop van de thuisploeg - letterlijk én figuurlijk - het speelveld de rug toekeerde, ging Westerlo steeds nadrukkelijker op zoek naar een - allereerste - Europese goal.

Die Berliner

sleepten zich het laatste kwartier naar het einde, maar kregen vijf minuten voor tijd véél meer dan ze verdienden. Marcelinho mocht alleen op Deelkens af en liet die kans niet onbenut.

Een onrechtvaardig resultaat voor de Belgische bekerwinnaar, maar met iets meer lef tijdens de heenwedstrijd (met één spits begonnen, terwijl de Duitsers ook in die partij niet al te best voor de dag kwamen) zat een kwalificatie voor de volgende ronde in de Uefabeker er zeker in tegen dit zwak Hertha Berlijn. Jammer dat Westerlo in beide wedstrijden met die mindere vorm kampte, want dit Hertha was te pakken door een Westerlo op 'normaal' niveau. Niettemin moet deze prestatie vertrouwen geven om in de Belgische competitie opnieuw een stap voorwaarts te zetten in het klassement.

6'

Een voorzet van Schaessens wordt door Severeyns binnengetikt, maar dit gebeurde in buitenspel.

10'

Van Burik haalt de doorgebroken Severeyns neer en krijgt slechts geel. Schaessens schiet de vrije trap nipt naast de linkerpaal.

16'

Een afgeweken hoekschop belandt bij Dardai die snoeihard op de benen van Deelkens schiet. Bij de volgende hoekschop moet Deelkens een ingekopte bal uit de hoek duwen.

22'

Severeyns wordt goed vrijgespeeld, maar verkiest Kiraly te lobben; de bal belandt over het doel.

34'

Een weggekopte vrijschop wordt door in één tijd op de schoen genomen door Tretschok, Deelkens kan de kanonskogel afweren.

36'

Een afstandsschot van Schaessens suist een half metertje naast.

41'

Delen speelt mooi tussendoor naar Willemsen, die van dichtbij op Kiraly schiet. De actie wordt echter onterecht teruggefloten wegens vermeend buitenspel.

43'

Een volley van Willemsen gaat een metertje naast de linkerpaal.

50'

Een verre trap van Marcelinho gaat meters naast.

55'

Marcelinho trapt in één tijd naast.

61'

Een loeier van Beinlich wordt door Deelkens over het doel gebokst.

66'

Severeyns kan een bal met de borst meenemen, maar besluit opnieuw over Kiraly te lobben, de bal gaat net over het Duitse doel.

70'

Pelic legt af voor Van Den Bossche die een meter of twee naast besluit.

71'

Severeyns wordt goed aangespeeld in de zestien, maar in plaats van zelf te trappen legt hij af voor Pelic, weg reuzekans.

72'

Bart Goor schiet van dichtbij recht op Schaessens, die had postgevat op de doellijn.

78'

Pelic kan een verre bal doorkoppen richting doel, Kiraly plukt.

80'

Pelic trapt in één tijd voorlangs.

85

Marcelinho mag alleen op Deelkens af, omspeelt de Limburgse doelman en maakt het mooi af: 1-0.

92'

Marcelinho wordt gestuit, Beinlich schiet de rebound via de linkerpaal buiten.

Doelpunten:

85' Marcelinho 1-0

Scheidsrechter:

Mika Peltola (Fin)

Gele kaarten:

10' Van Burik (fout), 15' Machiels (fout)

Toeschouwers:

18.000

HERTHA BERLIJN:

Kiraly - Schmidt, Van Burik, Sverrisson - Hartmann, Dardai, Neuendorf (74' Maas), Tretschok - Beinlich - Tchami (46' Goor) en Alves (46' Marcelinho)

WESTERLO:

Deelkens - Machiels, Serneels (82' Wagemakers), Verheyen - Delen, Schaessens, Smits - Van Den Bossche (73' Omelianovitch), Willemsen (73' Lammens) - Pelic en Severeyns