'Gsm-pistolen' in omloop

In Nederland zijn zogenaamde gsm-pistolen in omloop. Het nieuwe wapen bestaat uit een zesmillimeter pistool met vier schietklare kogels in de loop, verborgen in een gsm.

LH

Het Nationaal Syndicaat van Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) waarschuwt zijn leden voor de 'gsm-pistolen'. Het NSPV raadt politiemensen aan om voorzichtig te zijn. De wapens zijn nog niet in België aangetroffen, wel al in Nederland.

De Belgische politie is beducht voor het nieuwe wapen dat in Europa in omloop zou zijn. «Tijdens een controle zie je niet dat iemand gewapend is, wanneer het kleine pistool in een gsm steekt. Iedereen heeft wel een gsm bij. Vandaar dat we iedereen aanmanen tot voorzichtigheid. We vragen ook om de gsm's te controleren en ervoor te zorgen dat niemand een gsm bij zich heeft tijdens een verhoor bijvoorbeeld. In deze tijden van terreur moet men met alle facetten van geweld rekening kunnen houden. Dinsdag heb ik van collega's uit het buitenland al de tweede waarschuwing voor het zogenaamde gsm-pistool ontvangen. Dus ze zijn blijkbaar in omloop», zegt Willy Baugniet uit Maaseik, provinciaal-afgevaardigde van het Nationaal Syndicaat van Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV). Willy Baugniet ontving het bericht via e-mail, bijgevoegd was een videofilmpje waar het gebruik van het wapen werd getoond (zie foto). Uit het filmpje blijkt dat de gsm moet worden opengeschoven, dan geladen wordt met vier kogels en het afvuren gebeurt door een druk op de knopjes van de gsm, het afvuren gaat heel snel. Het is mogelijk om hiermee iemand te doden. De gsm's met pistool zouden zwaarder zijn dan een gewone gsm. In de Verenigde Staten zouden de zogenaamde gsm-pistolen nog niet zijn aangetroffen. Toch zijn de FBI en andere instanties verwittigd.

«Wolfgang Dicke van de Duitse politie stelt dat de vondst van de gsm-wapens zeer alarmerend is. Dat betekent dat politiemensen bijna altijd hun wapen in de aanslag moeten houden wanneer ze iemands gsm controleren. Ik ken Dicke en wanneer hij zo'n bericht verspreidt, klopt het», weet Baugniet.

De kleine wapens in gsm zouden voor het eerst ontdekt zijn tijdens een drugsrazzia in Amsterdam, in oktober vorig jaar. Recenter zou een Kroatische wapenhandelaar zijn gevat toen hij probeerde een lading van dergelijke wapens te smokkelen via Slovenië naar West-Europa. De ladingen zouden komen uit Joegoslavië. Interpol heeft een waarschuwing gestuurd naar alle politiediensten over de wereld.