Eric Gérome wint marathon van Antwerpen

Print
ANTWERPEN - Eric Gérome is goed op weg om in Antwerpen een succesreputatie te verwerven zoals Oleg Othmakov of Ronny Ligneel. De 32-jarige Waal hernieuwde zijn zege van vorig jaar nadat uitgesproken favoriet Koen Van Rie gekraakt was.
BR>
"Ik sla twee vliegen in één klap", aldus Gérome. "Op winst had ik niet echt gerekend en ik ben vooral blij met mijn chrono. Al jaren droom ik van een tijd onder de 2u15' en nu ga ik daar met 2u14'23" wel heel ruim onder. Niet zo verwonderlijk, omdat ik meestal zelf het tempo moet maken. Nu kon ik gewoon meegaan. Mentaal lag de druk al evenmin bij mij. Het werk van de tempomakers heeft mij geholpen, maar ik denk dat de ervaring van elf marathons in mijn voordeel heeft gespeeld tegenover Van Rie."

Het zag er voor Van Rie, die bij zijn eerste echte marathon 2u13' op het oog had, lang goed uit. Tot halfweg lagen de tussentijden op schema voor de beoogde eindtijd. Wim De Keyser deed zijn werk als haas gedurende 18 km en dan nam de Fransman Ternet over tot de 25ste kilometer. Toen was de Ethiopiër Tesfaye Gonfa al gelost en ging het nog enkel tussen Gérome en Van Rie. Eigenlijk hadden zowel De Keyser als Ternet wat langer moeten trekken. "Maar in de eerste kilometers gingen we sneller dan gepland", aldus De Keyser.

Koen Van Rie kon niet aangeven of dat ook hem parten speelde, maar toen Gérome na 27 km stevig aan de leiding ging lopen, moest de Pajot afhaken. Na goed 30 km stapte hij uit. "Ik had krampen achteraan in beide benen. Ik had toen nog uitzicht op 2u15', maar ik kon niet meer voort. Die pijn in de kuiten wordt echt een probleem. Nu zou ik in een eerste reactie zeggen: afgelopen die marathon. Zoveel getraind, zo goed voorbereid en toch geen resultaat, waarom zou ik nog zo gek zijn? Of anders moet ik een precieze oorzaak én een remedie vinden voor die kuitpijn. Anders is het voortaan halve marathon en niets meer."

Door de opgave van Van Rie viel het globale niveau tegen. Tesfaye Gonfa finishte op meer dan tien minuten en ultraloper Lucien Taelman werd pas een kwartier na Gérome derde. Diens eindtijd was wellicht minder dan 2u14' geweest als de koplopers na de eerste ronde door een wegvergissing geen 150 meter te veel hadden afgelegd. Bij de vrouwen was Celine Steenhuyzen de beste. Haar 3u08'58" was niet direct indrukwekkend, maar voor haar telde dat ze haar persoonlijk record met zo'n zes minuten verbeterde.

Papanikitas
Tegelijk met de marathon vertrok de halve marathon. Antwerpenaar Marc Papanikitas liep tot 200 meter uit op de beste marathonlopers en nam ruim de tijd om naar vrienden en kennissen te zwaaien. Dat hij vlak voor de aankomst weer door de marathonlopers werd bijgebeend, kon hem niet schelen. Hij won toch met vijf minuten voorsprong op Percy Pauwels. Bij de vrouwen was de Ethiopische Tsigei Worku de beste.