Wereldtop op WK turnen in Gent

GENT -

Tussen 27 oktober en 4 november 2001 strijkt in Gent de wereldtop in de artistieke gymnastiek neer. Na Euro 2000, de formule 1 in Francorchamps en de memorial Ivo Van Damme is dit in ons land opnieuw een topevenement dat kan tellen. De wedstrijden worden gehouden in de topsporthal Vlaanderen die voor de 10 sessies telkens plaats biedt aan 5.000 toeschouwers. Tachtig procent van deze plaatsjes zijn reeds allemaal aan de man gebracht zodat dit WK lijkt af te stevenen op een extra-sportief succes.

BELGA

In totaal zullen 569 gymnasten deelnemen uit 68 verschillende landen. Daarnaast zijn er ook nog eens 700 begeleiders, 183 scheidsrechters, 255 coaches en 314 andere officiële vertegenwoordigers. Ook op het vlak van de media is de belangstelling enorm. Er is persbelangstelling uit 80 landen en 300 journalisten. De VRT zal het WK wereldwijd coveren en zet daarvoor de grote middelen in met 120 manschappen en 20 camera's.

Het wereldkampioenschap start in feite al op 21 oktober wanneer de delegaties uit de verschillende landen aankomen. Vanaf 22 oktober kunnen de deelnemers een week lang trainen in Flanders Expo waar voor de gelegenheid 3 hallen worden afgehuurd en waar 6 volledige traningsplateaus zullen geinstalleerd worden.

Op sportief vlak wordt opnieuw veel verwacht van de Russen die zowel bij de mannen als bij de vrouwen een sterk team in lijn brengen. Het WK in Gent wordt waarschijnlijk de laatste regenboogstrijd van Svetlana Khorkina. Na haar teleurstellende prestatie in de allroundfinale op het laatste WK wil ze in Gent sportief revanche nemen. Regerend wereldkampioen bij de mannen, Nikolaj Krukov, is in Gent zeker van de partij om zijn wereldtitel te verdedigen. Ook de populaire Alexei Nemov, op de Spelen in Sydney nog goed voor 6 medailles, zal op het appel niet ontbreken.

De Roemeense meisjesploeg onder leiding van de charismatische figuur Octavian Belu wil 's wereld nummer één blijven. Het boegbeeld, Andrea Raducan, inmiddels 18 jaar, heeft in Gent nog één en ander recht te zetten nadat ze in Sydney nipt naast de gouden allroundplak greep. Ook van China wordt één en ander verwacht. De Chinese mannenploeg is regerend wereldkampioen maar ook bij de meisjes moeten de Chinezen, en met hun ook de turnsters uit Korea en Japan, sterk uit de hoek kunnen komen.