1,3 miljoen jaar oude werktuigen gevonden in China

Print
Stenen werktuigen die meer dan 20 jaar geleden in China ontdekt werden, blijken 1,3 miljoen jaar oud te zijn. Dat staat donderdag te lezen in de nieuwe editie van het Britse vaktijdschrift "Nature". De ontdekking wijst erop dat het Noordoosten van Azië al veel vroeger bevolkt was dan tot nog toe aangenomen.
Uit de gevonden voorwerpen besluiten wetenschappers dat de mens relatief kort na zijn uitzwerming naar Noord-Europa (1,7 miljoen jaar geleden) reeds de weide Aziatische gebieden bevolkten. De ontdekking bewijst ook dat de vroegste mens in een tijd van grote klimaatsverschillen al in staat was zich in uitzonderlijke omstandigheden staande te houden.

R.X. Xhu en zijn medewerkers van het Instituut voor Geologie en Geofysica van de Wetenschappelijke Academie in Peking baseren hun datering op een magnetiseringsmodel in sedimentaire lagen onder en boven de vondsten in het Nihewan bekken. De nieuwe resultaten tonen aan dat de werktuigen veel ouder zijn dan tot nog toe gedacht werd. Ze stammen vermoedelijk van de Homo habilis en zijn een eerste bewijs van menselijke bevolking in Noord-Oost-Azië boven de grens van 40° noorderbreedte.