Everts op weg naar een legende

Print
LIEROP -Motorcrosser Stefan Everts kon voor zijn vijfde wereldtitel al bogen op een imposante erelijst. Sinds hij zondag in Oostenrijk voor de vijfde keer - de eerste keer in de 500 cc - wereldkampioen werd, heeft de Limburger zijn plaats tussen de allergrootsten uit de motorcrossgeschiedenis.
BR>
Met vijf wereldtitels doet Everts even goed als Roger De Coster, George Jobé en Eric Geboers. Alleen de legendarische Joël Robert deed in de jaren zestig en zeventig beter met zes wereldtitels in de 250 cc.

Joël Robert pakte wel al zijn wereldtitels in één klasse. Everts is tot nu toe pas de tweede motorcrosser ooit die er in slaagt om zich in de drie klassen tot wereldkampioen te kronen. De enige die hem dat voordeed was ook al een Belg: Eric Geboers.

Everts' eerste wereldtitel kwam er in 1991 in de 125 cc. Een jaar later stapte hij over naar de kwartliters. Tussen 1995 en 1997 pakte hij in de 250 cc drie wereldtitels. En dit jaar komt daar dus een bekroning bij de halfliters bij.

Palmares Stefan Everts:
1988: Belgisch kampioen junioren 125 cc
1989: 15de WK 125 cc
1990: 3de WK 125 cc
2de Motorcross der Naties
1991: Wereldkampioen 125 cc (winnaar 5 grote prijzen)
1992: 11de WK 250 cc (winnaar 1 grote prijs)
1993: vice-wereldkampioen 250 cc (winnaar 3 grote prijzen)
2de Motorcross der Naties
1994: vice-wereldkampioen 250 cc (winnaar 5 grote prijzen)
1995: wereldkampioen 250 cc (winnaar 5 grote prijzen)
1996: wereldkampioen 250 cc (winnaar 5 grote prijzen)
3de Motorcross der Naties
1997: wereldkampioen 250 cc (winnaar 8 grote prijzen)
winnaar Motorcross der Naties
Vlaams sportjuweel
1998: vice-wereldkampioen 250 cc
winnaar Motorcross der Naties
1999: 3de Motorcross der Naties
2001: wereldkampioen 500 cc

Belgische wereldkampioenen:
6 wereldtitels:
Joël Robert (6 x 250cc)

5 wereldtitels:
Roger De Coster (5 x 500cc)
George Jobé (3 x 500cc, 2 x 250cc)
Eric Geboers (2 x 500cc, 1 x 250cc, 2 x 125cc)
Stefan Everts (1 x 500cc, 3 x 250cc, 1 x 125cc)

4 wereldtitels:
Harry Everts (1 x 250cc, 3 x 125cc)
Joël Smets (4 x 500cc)

3 wereldtitels:
André Malherbe (3 x 500cc)
Gaston Rahier (3 x 125cc)

1 wereldtitel:
Rene Baeten (500cc)
Jacky Martens (500cc)