Rally van Nieuw-Zeeland: eindzege voor Burns

Print
AUCKLAND - De Britten Richard Burns en Robert Reid hebben dit weekend de rally van Nieuw-Zeeland, de tiende manche om het wereldkampioenschap, gewonnen. De Subaru-piloot telde na 24 klassementsproeven een voorsprong van 44"6 seconden op zijn landgenoot Colin McRae. De Fin Harri Rovanperä eindigde als derde, Freddy Loix en Sven Smeets (Mitsubishi carisma) als elfde. In de algemene rangschikking deelt McRae de eerste plaats nu met de Fin Tommi Mäkinen.
BR>
Viervoudig wereldkampioen Mäkinen verspeelde al op de eerste dag te veel tijd om mee te doen in de strijd om de podiumplaatsen. Hij werd achtste. Voor het eerst in de WK-historie haalden alle fabrieksrijders de finish.
Voor Burns was het de eerste zege van het seizoen.

Vijf jaar nadat Burns zijn eerste WK zege ooit vierde in Nieuw-Zeeland, heeft hij nu opnieuw de zege te pakken bij onze tegenvoeters. In een spannende slotdag hield Burns stand tegen de aanvallen van Colin McRae.

Even zag het er benard uit. Met nog twee ritten te gaan was het verschil slechts 14 seconden en leek het erop dat Burns zou breken onder de druk van de Schot. Maar deze laatste ging op de voorlaatste rit in de fout. In al zijn aanvalslust spinde de Schot en de motor sloeg af. Deze weigerde in eerste instantie terug aan te gaan, en meteen was het duel om de zege beslecht. De zege van Burns is zijn 10de zege in een WK-rally op 73 deelnames. Na drie keer tweede te zijn geweest eerder dit seizoen mag hij nu voor het eerst dit jaar de overwinning vieren. Belangrijker is dat Burns zichzelf opnieuw in de running brengt voor het WK. Hij telt nu slechts 9 punten achterstand op Mäkinen en wipt van een vijfde naar een derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Colin McRae werd uiteindelijk tweede, maar zonder die spin had hij meer druk kunnen zetten op Burns. Uiteindelijk kwam het er nog op aan Rovanpera en Sainz achter zich te houden, wat uiteindelijk lukte. McRae komt nu op gelijke hoogte van Mäkinen in de tussenstand van het WK.

Rovanpera pakte de derde plaats, maar geen punten voor Peugeot omdat hij niet genomineerd was door het team. Peugeot pakte wel punten met de vijfde en zesde plaats van respectievelijk Marcus Grönholm en Didier Auriol.

Voor dit duo eindigde Carlos Sainz, die eerder over Rovanpera gewipt was, maar hij maakte een spin in de laatste KP waardoor hij het podium aan zijn neus zag voorbij gaan. Ford doet een goede zaak en bouwt een voorsprong uit van 10 punten in het WK voor merken. Mitsubishi wordt tweede.

De rally van Nieuw-Zeeland werd er één om te vergeten voor het Mitsubishi team. De ooit zo succesvolle Lancer had misschien een beter afscheid verdiend. Mäkinen eindigde op een puntenloze achtste plaats. Gardemeister, door het team aangeduid als tweede rijder, eindigde slechts 15de. Onze landgenoot Freddy Loix verloor zijn plaats in de toptien aan de leider van de eerste dag, Kenneth Eriksson. Mäkinen kreeg tijdens de langste proef te kampen met een leeglopende band en moest uiteindelijk Solberg nog laten voorgaan.

De volgende wedstrijd staat gepland in Italië met de rally van Sanremo van 4 tot 7 oktober. Daags nadien wordt dan de kalender van het wereldkampioenschap 2002 bekendgemaakt.

Uitslag:
1. Richard Burns/Robert Reid (GBr/Subaru Impreza WRC) 3u47'29"0
2. Colin McRae/Nicky Grist (GBr/Ford Focus WRC) op 0'44"6
3. Harri Rovanpera/Risto Pietlainen (Fin/Peugeot 206 WRC) 0'50"1
4. Carlos Sainz/Luis Moya (Spa/Ford Focus WRC) 0'52"2
5. Marcus Gronholm/Timo Rautiainen (Fin/Peugeot 206 WRC) 0'55"8
6. Didier Auriol/Denis Giraudet (Fra/Peugeot 206 WRC) 1'11"3
7. Petter Solberg/Philip Mills (Noo-GBr/Subaru Impreza WRC) 2'15"8
8. Tommi Makinen/Risto Mannisenmaki (Fin/Mitsubishi Lancer Evo) 2'21"0
9. Alister McRae/David Senior (GBr/Hyundai Accent WRC2) 3'33"8
10. Kenneth Eriksson/Staffan Parmander (Zwe/Hyundaï Accent WRC2) 4'21"9
11. Freddy Loix/Sven Smeets (Bel/Mitsubishi Carisma GT) 4'42"6
12. François Delecour/Daniel Grataloup (Fra/Ford Focus WRC) 5'17"1
13. Possum Bourne/Craig Vincent (NZl/Subaru Impreza WRC) 7'27"5
14. Toshihiro Araï/Glenn Macneall (Jap-GBr/Subaru Ipreza WRC) 8'21"9
15. Toni Gardemeister/Paavo Lukander (Fin/Mitsubishi Lancer Evo) 8'36"3
16. Manfred Stohl/Peter Muller (Oos/Mitsubishi Lancer GrN) 11'05"1