Stefan Everts wereldkampioen 500cc

Print
MAIL - Hij moest er enkele weken op wachten, maar zondag was het eindelijk zover: Stefan Everts is de nieuwe wereldkampioen 500cc. De Neeroeteraar had in het Oostenrijkse Mail aan een tweede plaats achter Joël Smets meer dan genoeg om zijn vijfde wereldtitel te pakken.
BR> Daarmee komt Everts op gelijke hoogte van levende legendes als Jobé, Geboers en De Coster. Alleen Joël Robert deed beter met zes wereldtitels.

Everts mag zich vanaf dit weekend bovendien ook nog Mister 875 (piloot die de wereldtitel in drie verschillende klassen) noemen. Iets wat enkel Eric Geboers hem voordeed. Everts heeft nu dus al een plaats in de galerij der groten.

Twee punten (een veertiende plaats) had Stefan Everts nog nodig. Normaal geen probleem, maar met de opgave in Lierop (mechanische problemen) in het achterhoofd, heerste er toch nog spanning in het Yamaha-kamp. Spanning die nog erger werd toen Everts en Smets al in de eerste ronde met elkaar in de clinch gingen. Tot halfweg wedstrijd bleven de kemphanen in elkaars buurt, maar dan achtte Everts de tijd rijp om voor zekerheid te kiezen. Smets mocht alleen op avontuur en pakte zijn zesde GP-zege van het seizoen. Everts eindigde tweede, meer dan genoeg voor de wereldtitel. En dan volgde de ontlading: vader en zoon Everts vielen in elkaars armen en lieten hun tranen de vrije loop en supporters bestormden het circuit. «Schitterend. Ongelooflijk,» stamelde Stefan. «Eindelijk is die pechreeks achter de rug!»

Val
«Ik had meteen door dat Joël niet voluit ging en dat ie iets van plan was,» zei Everts achteraf. «Maar ik had helemaal geen angst. De kloof op de nummers drie en vier was behoorlijk groot en daarom heb ik hem ook aangevallen. Maar toen begon het spelletje pas echt. Smets wilde me onder druk zetten, hij wachtte op een fout. Maar ik ben niet in zijn val getrapt. Toen hij weer heel erg dicht kwam, heb ik de deur helemaal opengezet en heb ik hem laten gaan. Die tweede plek was meer dan voldoende. Waarom dus zotte dingen doen?»

2001 werd een enorm succesjaar voor Everts: wereldkampioen, evenaring van het aantal GP-zeges (50) van Joël Robert, de tweede Mister 875 en de enige piloot die erin slaagde om een wereldtitel te veroveren met vier verschillende Japanse merken. En dat allemaal na twee jaar van doffe ellende. «Wie me dat voor het seizoen gezegd zou hebben, had ik voor zot laten verklaren,» aldus Everts. «Ik kom van heel ver terug, rij mijn eerste WK in de 500cc, in een nieuw team ook nog... En toch klop ik Smets die toch al een zestal jaar de grote man van de 500cc is. Ja, daar ben ik ontzettend fier op. Het hoogtepunt dit jaar? Mijn 50ste GP-zege in Namen. Dat was fenomenaal.»

Legende
Maar wat was het verschil tussen Everts en Smets dit jaar? «Ik heb veel minder fouten gemaakt, vooral in het begin van het seizoen,» zei Everts. «Met alle respect voor Joël, maar die liesblessure van hem... Pff, als je daar zoveel last van hebt, win je toch geen vier GP's op rij. Smets mag die blessure niet als een excuus bovenhalen. Ik heb ook mijn problemen, maar daar praat niemand over.»

Met zijn vijfde wereldtitel is Everts nu al één van de grootste piloten aller tijden. «Dat is altijd een droom van mij geweest. De dag dat ik stop, wil ik een motorcrosslegende zijn. En daarvoor moet ik nog enkele titels aan mijn palmares toevoegen. Ik heb dus nog wat werk voor de boeg.»

Uitslag:
1. Smets (KTM)
2. Everts (Yam)
3. Bervoets (Yam)

4. Bartolini (Ita/Hva)
5. Garcia-Vico (Spa/KTM)
6. Johansson (Zwe/KTM)
7. Eckenbach (Dui/KTM)
8. S. King (NZl/KTM)
9. Karlsson (Zwe/Hon)
10. Lindhe (Zwe/Hva)
11. Aaltonen (Fin/Yam)
12. Walkner (Oos/KTM)
13. Machtlinger (Oos/Hon)
14. Dini (Ita/Yam)
15. Noble (G-B/KTM)
Overige Belgen:
22. Boonen (KTM)
24. Halleux (KTM)
25. Van Dijck (KTM)