Reynders vraagt onderzoek naar verkochte euro-minikits Brugge

Print
Minister van Financiën, Didier Reynders, heeft er woensdag aan herinnerd dat de mini-kits met euromuntstukken niet aan particulieren verkocht mogen worden voor 15 december. Hij vroeg de Nationale Bank en de Post een onderzoek in te stellen naar de verkoop van euromuntstukken in een Brugs filiaal van de Post.
De minister herinnerde eraan dat enkel de Nationale Bank (NB) bevoegd is voor de distributie en de bevoorrading van euro's. De NB heeft overeenkomsten afgesloten met financiële instanties om de vraag te regelen. "Ik heb aan de commissaris-generaal gevraagd een duidelijke richtlijn rond te sturen om te herinneren aan de plicht de overeenkomsten te respecteren", stelde Reynders. De minister zal sancties nemen wanneer de overeenkomsten niet worden nageleefd en heeft een onderzoek gevraagd naar de wijze waarop de overeenkomst met de Post werd afgesloten.
Reynders nam ook contact op met zijn collega Rik Daems en de bestuurder van de Post Frans Rombouts. "Ik heb hen drie dingen gezegd: ze moeten alles in het werk stellen om de kits terug te krijgen en maatregelen nemen indien er fouten zijn gemaakt. Bovendien moeten ze ook aan de voorwaarden herinneren van de eurobevoorrading van financiële instellingen".
Vanaf 15 december kunnen de euromini-kits door particulieren gekocht worden. Het gaat om kits met een waarde van 12,40 euro, of 500 frank.