Onzekerheid en woede bij City Bird

Print
De geplande persconferentie van City Bird werd woensdagavond ernstig verstoord door de opkomst van een honderdtal personeelsleden van de chartermaatschappij. Touroperator Thomas Cook (Neckermann, Sunsnacks, Pegase en All Seasons) kondigde eerder op de dag aan af te zien van de overname van het noodlijdende City Bird en het opgedaagde personeel wilde wel eens horen hoe het nu verder moet.
Thomas Cook is door de veranderende marktomstandigheden niet langer geïnteresseerd in de overname van City Bird. Zo is er het voorlopige veto van de belangrijkste schuldeiser Boeing over de financiële aspecten van het herstructureringsplan. Tegen woensdagavond 21 uur verwacht de rechtbank van Brussel een definitief antwoord van Boeing. De vakbonden van City Bird waren alvast pessimistisch.

Dinsdagnacht besliste de Brusselse handelsrechtbank in kort geding nog dat Thomas Cook verplicht is City Bird over te nemen. Maar dat wordt door Thomas Cook zelf weerlegd. "In de afspraken die er gemaakt zijn, waren er een aantal opschortende voorwaarden", luidde het. "De uiteindelijke beslissing van Boeing is er één van".
De werknemers van City Bird zien in de aankondiging van Thomas Cook om de chartermaatschappij niet over te nemen vooraleer er een beslissing is van de Brusselse handelsrechtbank, het bewijs dat de touroperator hen in de steek laat. Ze zijn boos, want er werd een "zwaar" herstructureringsplan opgemaakt om de City Bird alsnog te laten overleven. Als teken van protest werden woensdag alle vluchten van de maatschappij met twee uur vertraagd.
Woensdagavond verwacht de Brusselse handelsrechtbank een beslissing van Boeing. Onmiddellijk daarna zou worden beslist over het gerechtelijk akkoord van City Bird of een eventueel faillissement. Bij de chartermaatschappij werken een 600 mensen.