IVK blijft beperkt aantal hormonen vinden

Print
Bij controles in slachthuizen en op landbouwbedrijven hebben de inspectiediensten ook vorig jaar nog hormonen aangetroffen. Maar het aantal positieve stalen bij dieren blijft zoals de voorbije jaren net onder de 1 procent schommelen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Instituut voor Veterinaire Keuring (IVK).
In 2000 werden zo'n 7.000 controles in slachthuizen en bedrijven uitgevoerd in het kader van het Europees hormonenbewakingsplan. Daarbovenop namen het IVK en de diensten DG4 (grondstoffen) en DG5 (dierengezondheid en dierlijke producten) een kleine 1.500 stalen bij gerichte controles bij verdachte landbouwbedrijven en veehandelaars.

Begin 2001 stonden 20 bedrijven met een H-statuut (Hormonen-statuut) op een zwarte lijst. Dat zijn er 13 minder dan het jaar voordien en 41 minder dan in de eerste helft van '99. In de loop van 2000 kregen 23 nieuwe bedrijven een H-statuut (terwijl er andere H-vrij werden verklaard). Daarbij zitten ook bedrijven waar besmette voeders, hormonenampullen of spuiten werden teruggevonden.

Zowel voor de betrokken administratieve diensten als voor de politieke verantwoordelijken blijft de controle op de aanwezigheid van hormonen en residuen in de voedselketen een prioriteit, luidt het op het kabinet van federaal minister van volksgezondheid, Magda Aelvoet. "De resultaten tonen aan dat de inspanningen inzake controle nog steeds resultaat opleveren. Ze zullen dan ook gehandhaafd blijven", klinkt het.