Vannacht finale onderhandelingen over beheer electriciteitsnetwerk

Print
Elektriciteitsproducent Electrabel en de gemeenten onderhandelen in de nacht van woensdag op donderdag wellicht tot de finish over de eigendom van het bedrijf dat het netwerk voor de distributie van elektriciteit zal beheren. Woensdag besliste de Europese Commissie alvast om België voor het Europese Hof te dagvaarden omdat er te lang onzekerheid blijft over de netwerkbeheerder.
De Europees opgelegde liberalisering van de elektriciteitsmarkt voorziet een opsplitsing tussen producenten en verdelers. Het elektriciteitsnetwerk wordt namelijk gezien als een natuurlijk monopolie. Het moet echter wel mogelijk zijn dat iedere producent 'zijn' elektriciteit kan brengen naar de gezinnen en de bedrijven die willen kopen. Dat is de manier waarop Europa concurrentie inbrengt in de elektriciteitsmarkt.

Normaal moest België ten laatste tegen juni een netwerkbeheerder aanduiden. De Europese Commissie verleende een maand uitstel. De regering-Verhofstadt besliste namelijk verder te gaan in de scheiding tussen producent en netwerkbeheerder dan de EU eist.
Het Belgische protocol voorziet ondermeer dat de gemeenten 30 procent van het kapitaal van de beheerder kunnen kopen van de producenten Electrabel en SPE, die oorspronkelijk voor honderd procent eigenaar zouden zijn. Voor de gemeenten zou dat dan een compensatie zijn voor het inkomstenverlies dat ze lijden door de liberalisering van de energiemarkt.

De nieuwe deadline van juli werd niet gehaald door een conflict tussen Electrabel en de gemeenten over de prijs voor de aandelen. Staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Ecolo) wijst met een beschuldigende vinger richting Electrabel. Omdat de deadline niet gehaald is, besliste de Europese Commissie op haar vergadering van woensdagochtend om naar het Hof van Justitie te trekken.
Nochtans zitten de onderhandelingen in de laatste fase. Vorige nacht en ook in de nacht van woensdag op donderdag wordt onderhandeld over het aandelenpakket op het kabinet-Deleuze. Een akkoord ligt in het verschiet. Naar verluidt gaat het om een kapitaal van tientallen miljarden franken. De netwerkbeheerder krijgt twintig jaar het monopolie. De overheid ontvangt hiervoor niets, omdat het de overgang is van een bestaand monopolie.