IMF stelt groeiraming negatief bij in eurozone

Print
Het IMF stelde in haar halfjaarlijkse vooruitzichten de groeiverwachtingen voor dit jaar bij.
Voor de wereldeconomie gaat het IMF uit van een groei van 2,6 procent in plaats van 3,2 procent, zoals aanvankelijk in het voorjaar geraamd was. Voor de eurozone wordt de prognose verlaagd van 2,4 naar 1,8 pct. Voor volgend jaar denkt het IMF aan een groei van 1,2 procent (ipv 2,8) in de eurozone.
Opmerkelijk is dat het IMF erg pessimistisch is voor de Duitse economie. Er wordt uitgegaan van een groei van 0,8 pct voor dit jaar en 1,8 pct volgend jaar.

Wereldwijd zou het bbp volgend jaar toenemen met 3,5 procent. Het IMF maant de landen uit de eurozone aan om consequent structurele hervormingen door te voeren. Verdere renteverlagingen bij voortdurende conjuncturele verzwakking noemt het IMF aangewezen.
Het IMF ziet voor de economie van de Verenigde Staten gevaren opduiken. De instelling vreest dat de productiviteit niet verder toeneemt, dat de torenhoge ICT-investeringen van de jaren 90 nieuwe investeringen op korte termijn zullen onmogelijk maken, dat de aandelenkoersen verder zullen kelderen en dat de consumptie-uitgaven zullen teruglopen.
Die evolutie kan tot een veel sterkere en langere conjuncturele verzwakking leiden dan tot nog toe voorspeld. Turbulentie op de financiële markten en een abrupte instorting van de dollarkoers sluit het IMF niet uit.