Delta Air Lines schrapt 13.000 banen

Print
Delta Air Lines heeft woensdag aangekondigd flink te gaan bezuinigen om de gevolgen van de terreuraanslagen van 11 september te overleven. Delta schrapt dertienduizend arbeidsplaatsen, circa 15 procent van het totaal. Ook het aantal vluchten wordt met 15 procent verkleind.
Vijf andere grote Amerikaanse vliegmaatschappijen gingen Delta de afgelopen twee weken al voor in het aankondigen van grootscheepse reorganisaties. De grootste klappen vallen bij American Airlines en United Airlines, de twee luchtvaartmaatschappijen waarvan toestellen werden gebruikt voor de terroristische aanslagen in New York en Washington. Bij beide maatschappijen en hun dochters vallen 20.000 ontslagen. In totaal gaan er in de Verenigde Staten tegen de 100.000 banen bij vliegmaatschappijen verloren. Het vliegverkeer is sterk teruggelopen sinds de aanslagen. Van de zeven grote luchtvaartbedrijven heeft alleen Southwest Airlines nog geen reorganisatie aangekondigd.

Delta-woordvoerder Tom Donahue zei dat de maatschappij sinds de terroristische aanval circa een miljard dollar verlies heeft geleden. Van de vijf miljard dollar aan contanten die het Congres onder de noodlijdende luchtvaartmaatschappijen verdeelt, valt circa 600 miljoen aan Delta toe. Voldoende om de directe financiële nood te lenigen, maar ontoereikend om de verwachte langdurige terugval in de verkoop van tickets op te vangen, zei Donahue.