Massa ontslagen bij Air Canada en Bombardier

Print
De golf van ontslagen bij luchtvaartmaatschappijen na de ramp in de VS houdt aan. Woensdag kondigde Air Canada aan dat in totaal 9.000 van de 39.000 jobs op de tocht staan. Zo'n 1.000 daarvan verdwijnen bij de regionale dochter. De vloot wordt met 20 procent ingekrompen.
De maatregelen zijn volgens Air Canada het gevolg van de terreuraanslagen in de VS. Zo is de Canadese luchtvaartmaatschappij voor de helft afhankelijk van het internationale vliegverkeer en van vluchten naar de Verenigde Staten. De verkoop zou sinds de aanslagen met 60 procent zijn gedaald.

Afgelopen week vroeg de maatschappij nog financiële steun van de Canadese overheid voor een bedrag van 3 à 4 miljard Canadese dollar (87 à 116 miljard frank). Dit geld moest dienen voor de directe schade voor de luchtvaartsector na de aanslagen in New York en Washington.
Air Canada hoopt alsnog een deel van de 9.000 jobs te recupereren als de conjunctuur in de luchtvaart opnieuw opklaart. Ook bij de Canadese vliegtuigconstructeur Bombardier verdwijnen jobs. Nog voor het eind van het jaar moeten 3.800 werknemers afvloeien in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Bovendien zou dat aantal met 2.700 vermeerderd worden als de markt zich niet herstelt, dreigde Bombardier. De herstructurering betekent dit jaar een meerkost van 45 miljoen dollar.